Moglo se: Od radničke plaće izgradili dvije kuće, za sebe i unuka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Unuka Štefanije i Marijana Antolića neće brinuti stambeni smještaj nakon što završi fakultet i odluči zasnovati vlastitu obitelj. Njega već danas čeka dovršena kuća u Lepušićevoj ulici, nasuprot one u kojoj žive Štefanija, Marijan i njihova jedinica Marina.

Doista je rijetkost da baka i djed unuka počaste takvim darom. Reći će kako je unuk na trećoj godini VGUK-a, da ima djevojke te da se „bu valjda i ženil“.

A rijetkost je i da su Antolići obje kuće izgradili od jedne plaće. Za to stvarno moraš biti skrban i pažljiv gospodar.

– Ja sam do svoje 15. godine živjela na selu, a onda sam se zaposlila u rasadniku u Zelini. Ubrzo sam se udala za Marijana i došla živjeti k njegovim roditeljima u Križevce. Kad smo se uzeli, umrla mu je majka, a otac se oženio drugom ženom. Odnosi više nisu kakvi su bili i morali smo iz kuće. Nismo imali ništa – pripovijeda Štefanija, koja je nakon udaje čitav život bila kućanica.

Na parceli koju je Marijan naslijedio od majke počeli su graditi kuću. On je radio u Čeliku i trebalo je dobro gospodariti jednom radničkom plaćom. Nije bilo lako kad je Čelik propao te je Marijan morao naći drugi posao. Koliko je god to bio težak trenutak, obitelji je ubrzo bilo financijski lakše jer je otišao na rad u inozemstvo

– Zadnjih dvadeset godina radio sam na održavanju strojeva u BMW-ovoj tvornici, a supruga je vodila brigu o kući i kćeri. Kad smo počeli graditi drugu kuću, poslao bih novac i rekao joj kakav materijal da kupi. Kad bih došao, radilo se i petkom i svetkom – pripovijeda Marijan.

– Svaka im čast. Jesu moji roditelji, ali moram reći da su čudo. Sve su sami stvorili i sve to s jednom plaćom – ponosna je kći Marina, koja radi kao voditeljica izvanparničnog odjela na sudu u Križevcima.

U gradu svi znaju za vrijednu obitelj, ali ne zbog dviju kuća, nego zbog toga što se Štefanija već godinama diči najljepšim gradskim cvjetnjakom, za što je primila i brojne nagrade. Uzgajanjem cvijeća bavi se 40-ak godina, kad je kupila prve sadnice. Nakon toga sve je sama uzgojila iz pelcera.

– Najvažnije za to da cvijeće lijepo uspijeva je da ga okopavate, ono voli dobiti. Naravno, važna je i zemlja, a ja koristim isključivo kompost koji sama napravim – otkrila je Štefanija.

Antolići otkrivaju i tajnu obiteljskoga uspjeha. – Svi smo u kući složni, to je najvažnije – reći će uglas Štefanija, Marijan i Marina.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI