Moj život bez bubrega: Kaj mi fali? Pa mladost, starost me ‘ubija’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Katarina Horvat iz Ždale, mjesta u općini Gola, već tri desetljeća živi bez jednog bubrega. Kaže, nedostaje joj malo i mladosti jer je već zagazila u 86. godinu i jako joj je teško obavljati i najobičnije kućne poslove.

– Da iskreno kažem, ništa me ne boli, nemam nikakve bolesti, ali starost me ubija. Samo me nekamo dolje vuče i sve manje mogu raditi – kazala je Katarina koju smo susreli kako iz dućana nosi tešku vrećicu i hoda uz pomoć štapa.

Kaže kako je u životu prošla dvije teške operacije.

– Imala sam operaciju maternice 1984. i nakon toga, 1986.  godine izvadili su mi bubreg, tako da već 30 godina živim samo s jednim. Ne mogu reći da se puno promijenilo nakon toga, eto, od onda nikad nisam bila u bolnici, tako da mogu reći da čovjek može živjeti samo s jednim bubregom – rekla je Katarina.

Kaže kako joj je liječnik još tada savjetovao da pazi na prehranu.

– Ne smijem jesti ljuto, kiselo i slano, znači ništa začinjeno ne dolazi u obzir, ali nisam ja nikada niti voljela začinjenu hranu tako da mi to nije teško palo. Ali da mi je to uvijek na brizi, jest – objasnila je Katarina.

Bubreg su joj morali izvaditi jer se, kako kaže, raspao.

– Nisam željela ići na tu operaciju, ali nije bilo druge. Rekli su mi da mi se bubreg držao samo na onoj ovojnici i da bi moglo biti problema ako ga ne izvadim, pa sam pristala na operaciju. Nisam imala drugog izbora, a sad vidim da nisam pogriješila. Moj život nakon toga nije se promijenio, ali eto, sad su me pak pritisnule godine pa imam drugih problema koji me muče. No, dok god mogu, nekako baratam sama sa sobom – zaključila je Katarina.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI