Moja lokomotiva nije za šminku, ona radi kao prava ruska bademia

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Već 35 godina s kraćim prekidima Franjo Kapusta iz Prilesa, mjesta u općini Sveti Đurđ, radi na svom projektu, a hobi koji je prerastao u strast izrada je minijaturne, potpuno funkcionalne replike parne lokomotive, model Pruska bademia. Lokomotiva je nakon desetljeća izrade pri kraju te je njezin parni stroj već jednom prokušan. No, posao još nije gotov, a priča o nastanku ovog malog, ali kompleksnog stroja, posebno je zanimljiva.

– Radio sam 50 godina u Njemačkoj i jedan moj kolega svako malo molio me da mu izradim neki čudni metalni predmet. Budući da mi je obrada metala struka, znao sam da se radi o funkcionalnim dijelovima. Nakon dužeg nagovaranja kolega mi je priznao da izrađuje lokomotivu, a onda sam se i ja odlučio na ovaj pothvat – objasnio je Franjo Kapusta.


To ne možete kupiti u svakom dućanu. Isti je slučaj i s ventilima – rekao je Franjo

Tada je počelo traganje za nacrtima i dijelovima za izradu lokomotive. Budući da se radi o vrlo specifičnim dijelovima za ovako maleni parni stroj, za neke su trebale godine traženje da se pronađu, posebice u vrijeme prije interneta.

– Jedan primjer potrage za dijelovima su i minijaturne zakovice. Morao sam nazvati mnogo prijatelja i poznanika da bih došao do zakovica koje su mi potrebne. To ne možete kupiti u svakom dućanu. Isti je slučaj i s ventilima – rekao je Franjo Kapusta.

No, strpljenje i ustrajnost na životu su održale ovaj projekt, kojemu je Franjo posvetio više od tri desetljeća.


Lokomotiva radi te je prva demonstracija bila na Dan općine Sveti Đurđ

– Imam još nekoliko problema kako bi projekt bio dogotovljen i kako bi svaki detalj nacrta prema kojem radim lokomotivu bio zadovoljen. Inače je svaki dio na ovoj lokomotivi funkcionalan, ništa nije za šminku. Lokomotiva radi te je prva demonstracija bila na Dan općine Sveti Đurđ, ali još je potrebno nekoliko detalja kako bi ona bila dogotovljena. Tada ćemo se, nadam se, opet susresti da je vidite i u akciji – rekao je Franjo Kapusta i obećao nam ekskluzivu kada lokomotiva bude gotova.


Inače je svaki dio na ovoj lokomotivi funkcionalan, ništa nije za šminku

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI