“Moje su staklenike natječajem htjeli prisložiti podobnom poduzetniku!”

Zdravko Vrljić, poljoprivrednik koji uzgaja povrće u staklenicima nekadašnje đurđevačke tvrtke Plod, tvrdi da ga je gradska vlast namjeravala izigrati natječajem za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. U natječaju koji je raspisan prije mjesec dana, kaže Vrljić, uvrštene su bile i čestice na kojima su njegovi staklenici.

– Staklenike sam kupio prije 24 godine kad je tvrtka Plod propala. Velikim propustom nekadašnjeg đurđevačkog odjela Državnog odvjetništva moji su staklenici potpali pod državno poljoprivredno zemljište zbog čega sam prije sedam godina i krenuo u sudski spor s državom jer je sasvim jasno da su to moje parcele koje nikako ne mogu biti poljoprivredno zemljište zbog izgrađenih staklenika. Da bi se izgradio staklenik, treba dobiti građevinsku dozvolu pa je i po tome jasno da moje parcele nikako ne mogu biti državno poljoprivredno zemljište – priča nam Zdravko Vrljić.

Još uvijek se, dodaje on, čeka pravomoćna presuda u njegovu sporu s državom s čime je gradska uprava vrlo dobro upoznata. Zbog toga je i ostao šokiran kad je saznao da su njegove parcele uvrštene u natječaj za zakup.

– Jedan se poduzetnik stalno hvali da je preuzeo staklenike i siguran sam da je gradska vlast htjela njemu ići na ruku s ovim igrokazom oko natječaja za zakup. Odmah sam kontaktirao Željka Lackovića, predsjednika Gradskog vijeća, a iz razgovora i dopisivanja s njim postalo mi je jasno da me nastoje izigrati i pogodovati tom poduzetniku jer mi je naglašeno da će on uložiti 20 milijuna kuna i da mjesečno na račun Grada sjeda milijun kuna od poreza koji plaća njegova tvrtka. Lacković nije htio poništiti natječaj pa sam se obratio i ministarstvima poljoprivrede i pravosuđa – žali se Zdravko Vrljić.

Zdravko Vrljić

Na kraju je, kaže Zdravko, ipak uspio iz natječaja „maknuti“ čestice na kojima su njegovi staklenici.

– Ministarstvo poljoprivrede reagiralo je nakon moje pritužbe i Lacković je morao sazvati žurnu sjednicu Gradskog vijeća kako bi se iz natječaja „maknule“ moje parcele. Da kojim slučajem nisam doznao što se događa, ostao bih bez svojih parcela i još bih morao rušiti staklenike jer još uvijek traje moj spor s državom. Sigurno ću dobiti taj spor jer sam kupio imovinu propale tvrtke Plod u kojoj su zemljište, staklenici i popratne zgrade pa da je gradska vlast uspjela u svom naumu, tek nakon pravomoćne presude mogao bih ponovno vratiti staklenike na isto mjesto. Ogorčen sam postupkom gradske vlasti pa želim da javnost zna kako zapravo funkcionira vlast u Đurđevcu – zaključio je Zdravko Vrljić.          

Iz ureda gradonačelnika ističu kako su odlukom o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u natječaj za zakup stavljene sve čestice za koje je dalo suglasnost Ministarstvo poljoprivrede. Nadležnost Grada za provođenje postupka proizlazi iz zakona o poljoprivrednom zemljištu, a provođenjem natječaja ne utječe se na sporne imovinsko-pravne odnose na pojedinim česticama.

-Za čestice iz natječaja bili su zaključeni ugovori o privremenom korištenju između korisnika i Agencije za poljoprivredno zemljište. Zemljište je dano na privremeno korištenje na rok do pet godina, odnosno do sklapanja ugovora o zakupu ili drugog oblika raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, sukladno odredbama zakona o poljoprivrednom zemljištu. Budući da su neki ugovori istekli, a neki ističu u skorije vrijeme, raspisan je natječaj za zakup kako je to predviđeno programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske – navode iz ureda gradonačelnika.

Natječaj je, dodaju iz ureda, objavljen na mrežnoj stranici i mogli su se javiti svi zainteresirani pod jednakim uvjetima.

Željko Lacković

– U odnosu na čestice koje su izdvojene iz natječaja, postoje aktivni ugovori o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske sklopljeni između Agencije za poljoprivredno zemljište i privremenih korisnika. Grad Đurđevac zaprimio je zahtjev za izuzimanje predmetnih čestica iz natječaja od strane korisnika koji osporava pravo vlasništva Republike Hrvatske na predmetnim česticama za koje ima sklopljen ugovor o privremenom korištenju i plaća naknadu. Iako pravni odnos zakupa ni na jedan način ne presumira pravo vlasništva na zemljištu, zatraženo je ponovno mišljenje Ministarstva poljoprivrede na koji je zaprimljen odgovor 9. studenog kojim se predlaže da se predmetno zemljište izuzme iz natječaja. Sukladno dobivenoj uputi Ministarstva poljoprivrede, odlukom o izmjeni odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Đurđevca izuzete su predmetne čestice iz daljnjeg postupka natječaja – pojašnjavaju iz ureda gradonačelnika.

Prozvani predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, pak, ističe kako nema govora o bilo kakvom pogodovanju te da su optužbe Zdravka Vrljića neistinite.

-Kad sam bio saborski zastupnik čak sam se upravo zbog slučaja Zdravka Vrljića zalagao da se prilikom izmjena zakona o kampovima napravi ista stvar i sa staklenicima te vlasnicima ponudi mogućnost otkupa zemljišta koje je ispod njih. Natječaj je raspisan prema napucima Ministarstva poljoprivrede i nakon pritužbe Zdravka Vrljića zatražili smo njihovo mišljenje i ponovno postupili po njihovom naputku – kaže Željko Lacković.

FOTO Dinko Borozan

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI