Molve će pružiti mjesto utočišta i mira za dušu i tijelo vjernicima i starijima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Molvarska Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u suradnji s Općinom pokrenula je realizaciju projekta izgradnje pastoralno-duhovnog centra Oaza Bezgrešne. Centar će se graditi na crkvenom zemljištu uz podravsku “katedralu” u Molvama, a uskoro se očekuje dobivanje građevinske dozvole. U idućoj godini obilježava se 550. obljetnica od nastanka kipa Majke Božje koji se štuje u Molvama pa će se taj velik jubilej proslaviti i početkom gradnje pastoralno-duhovnog centra, a sam završetak izgradnje i opremanja predviđen je u 2021. godini.

– Prema prvim procjenama troškovi same izgradnje kreću se oko šest milijuna kuna. Općina će u idućoj i 2021. godini osigurati ta sredstva, dok će samo opremanje centra financirati Župa kroz donacije Varaždinske biskupije i dobročinitelja. Ovaj projekt zasigurno će se odraziti na razvoj turizma u Molvama jer će potaknuti i mještane i obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se uključe u turističku ponudu – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

Fra Zdravko Tuba, molvarski župnik, ističe da se stalno povećava broj hodočasnika iz cijele Hrvatske i susjedne Mađarske koji otkrivaju Marijin kutak u srcu Podravine pa je nužna gradnja pastoralno-duhovnog centra koji će se koristiti i za razne duhovne obnove i susrete djece, mladih, obitelji i starijih osoba.

Fra Zdravko Tuba

– Odgovarajući na potrebe čovjeka koji danas živi pod silnim pritiscima i stresovima, ponukani smo pružiti mjesto utočišta i mira za dušu i tijelo. Posebna je prigoda da i naša generacija slijedeći pradjedovski put stvaranja onoga što je potrebno čovjeku, izgrađuje svijet i primjerom pokaže da mislimo na duhovnu i tjelesnu dobrobit budućih pokoljenja – naglašava fra Zdravko Tuba.

Župa u suradnji s Općinom i Županijom kreće i u realizaciju projekta Punina života kojim je, uz pastrolani centar, predviđena i izgradnja Doma za osobe starije od 65 godina s dnevnim boravkom koji će poboljšati kvalitetu života mještana treće životne dobi. Vrijednost tog projekta je 10,2 milijuna kuna, a sva  sredstva će biti osigurana iz fonda Europske unije. Projektom je predviđena i kupnja kombi-vozila za prijevoz osoba starijih od 65 godina u program dnevnog boravak te će biti zaposlene četiri osobe zadužene za provođenje aktivnosti. Općina je za projekt Doma kupila potrebno zemljište, izradila projektnu dokumentaciju i prijavila projekt za potporu iz fonda Europske unije.    

– Već dugo je poznato da je usamljenost problem koji se često povezuje sa starenjem. Upravo su starije osobe izložene raznim čimbenicima koji doprinose negativnim životnim promjenama i različitim stupnjevima socijalne izolacije ili usamljenosti. Radi pružanja socijalne podrške te omogućavanja odnosa u kojima će se osoba osjećati voljena, vrijedna, poštovana i zbrinuta, pokrenuli smo i projekt Punina života.  Kroz taj ćemo projekt ciljanim skupinama omogućiti ispunjavanje potreba u zajednici u kojoj žive i uključiti u procese aktivnog starenja – kaže fra Zdravko Tuba.

Načelnik Zdravko Ivančan

Župa je, dodaje fra Zdravko, zahvalna Općini i načelniku Zdravku Ivančanu što su prepoznali važnost projekata pastoralnog centra i Doma za osobe starije od 65 godina.   

– Zahvalni smo Općini Molve, poslovnim tvrtkama, državnim ustanovama i svakom čovjeku dobra srca kojima je otvorena mogućnost ugraditi sebe u zdanje koje nadilazi sadašnjost, kao što su to nekad velikom vjerom učinili naši preci, gradeći na slavu Bogu, a u čast Blažene Djevice Marije za budućnost naše zajednice i hodočasnika koji će dolaziti u Marijino svetište u srcu Podravine. Neka to bude naš dar budućnosti i naša zahvala pokoljenjima koja su u prošlosti mislili na nas – zaključio je fra Zdravko Tuba.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI