MORAJU VRATITI LOVU Grad tužio 28 bivših studenata koji su dobili stipendije, a nisu završili fakultete

Županijske vlasti još nikog nisu tužile


Autor: podravski.hr — 23.04.2018. / 18:28 Aktualno

Ilustracija / Grad studente stipendira s 550 kuna mjesečno

Koprivničke vlasti podnijele su čak 28 tužbi protiv korisnika stipendija i kredita jer nisu u ugovorenome roku završili studij ili srednju školu. Unazad dvije i pol godine doneseno je 19 presuda u korist Grada, u pet parničnih postupaka su tuženici po primitku tužbe podmirili cjelokupni dug, pa je Grad povukao tužbe u tim postupcima, dok su četiri parnična postupka još uvijek u tijeku.
Nedavno je donesena i presuda protiv jednog Koprivničanca koji nije bio u mogućnosti nastaviti studij te je Gradu ostao dužan 5560 kuna, a uz navedeni iznos, morao je podmiriti i dodatnih 300 kuna sudskih troškova. Ipak, iz Gradske uprave poručuju kako se maksimalno prilagođavaju svima koji su dužni vraćati stipendiju te se rate otplate dogovaraju sukladno mogućnostima dužnika.
– Dužnici imaju mogućnost sklopiti sporazum o podmirenju duga kojim se definiraju uvjeti otplate, a nakon toga prestaje se obračunavati kamata – rekla je Ivana Ledinski Cvetković, glasnogovornica Grada Koprivnice.
Podsjetimo, stipendije u iznosu od 550 kuna za studiranje u Hrvatskoj i 1100 kuna za inozemstvo ne vraćaju studenti koji završe studij u roku od jedne godine od završetka zadnjeg semestra studija.

Županija trenutno stipendira 20 studenata s mjesečnim iznosom od 700 kuna

– Korisnik stipendije koji završi studij u roku od dvije godine od završetka zadnjeg semestra, dužan je vratiti 50 posto od primljenog iznosa uvećanog za kamatu po stopi od šest posto godišnje, a svi oni koji ne završe studij, prekinu ga, ili ga završe u roku duljem od dvije godine od završetka zadnjeg semestra ili tijekom studiranja izgube status redovnog studenta, dužni su vratiti ukupan iznos uvećan za kamatu po stopi od šest posto godišnje – napominju iz Grada.
Dok Grad muku muči s dužnicima stipendija, Koprivničko-križevačka županija dosad nije pokrenula sudske sporove protiv korisnika stipendija koji su dužni vratiti primljenu stipendiju, a trenutno je takvih samo četiri. Županija trenutno stipendira 20 studenata s mjesečnim iznosom od 700 kuna.
– Korisnik stipendije koji redovno upiše višu godinu studija kao redovan student oslobađa se obveze vraćanja stipendije. U slučaju da se pojavi obveza vraćanja stipendije, ako student ne upiše redovno višu godinu studija, u odluci Župana utvrditi će se obveza vraćanja stipendije u onoliko rata u koliko je isplaćena stipendija – kazala je Melita Ivančić, pročelnica Službe ureda župana. (sm)
FOTO: ARHIVA