Moratorij na kredite nije besplatan, iznos koji ćete vratiti banci bit će veći

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zbog pandemije gotovo 40.000 građana zatražilo je od banaka moratorij na otplatu kredita. Dosad je obrađena polovina zahtjeva, banke su nudile najmanje tri, a najčešće i do šest mjeseci počeka. No moratorij nije besplatan pa će iznos koji ćete na kraju vratiti banci ipak biti veći.

Zato su moratorij tražili samo oni koji su morali.

– Oni kojima je plaća smanjena, oni su u obiteljskom krugu pokušavali naći način da ne uzmu moratorij kad su vidjeli troškove povećanja ukupne cijene kredita koja će se u konačnici dogoditi – rekla je Sandra Žiga, voditeljica Udruge Franak.

Za vrijeme moratorija korisnik kredita može plaćati samo kamate. Ako nema novca, sada ne plaća ništa, ali mu se za iznos kamata povećava glavnica nakon isteka moratorija, pa će mu mjesečni obrok biti veći. Ili će iznos platiti na kraju otplate kredita.

– Kamate se ne naplaćuju sad, one će se obračunavati i građani će to platiti, ali kod stambenog kredita to stiže tek za 10 godina. Znači, što ga dulje produljujete, nažalost, trošak moratorija mora biti veći – objašnjava Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka.

U povoljnijem su položaju oni koji su se manje zadužili, na kraće razdoblje i pri kraju su otplate.

– U svakom slučaju bolje prolaze oni koji su pri kraju otplate jer je udio kamate u anuitetu ili rati koju plaćaju svakako manji. Međutim, ja bih rekao da je prosjek od 600 do 1000 eura, koliko će koštati tri mjeseca, naravno ako produže za još tri mjeseca još toliko, kaže financijski stručnjak Zoran Balija.

Tekst N1 Hrvatska

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI