MORE BOGATIJE OD KOPNA Mirovine na jugu u prosjeku i do 40 posto veće od onih na sjeveru Hrvatske

Koprivnica ne stoji dobro ni kad je riječ o braniteljskim mirovinama


Autor: podravski.hr — 14.04.2018. / 14:37 Aktualno

Ilustracija / Koprivnički penzići među najsiromašnijima su u državi

Potkraj godine na području Koprivničko-križevačke županije registrirano je ukupno blizu 34.000 zaposlenih i oko 27.500 umirovljenika, što znači da na jednog umirovljenog dolazi 1,24 radnika, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. To je ispod hrvatskog prosjeka.
Zahvaljujući većem broju zaposlenih, u Međimurskoj županiji lani je na jednog ‘penzića’ dolazilo 1,68 radnika, a u Varaždinskoj županiji taj je omjer jedan naprama 1,51.
Krapinsko-zagorska županija ima više radnika od koprivničke, ali i više umirovljenika, pa je omjer onih koji svaki mjesec redovno uplaćuju mirovinsko i onih koji troše taj novac nešto lošiji od koprivničkoga.
Prema prosječnoj mirovini Koprivničko-križevačka županija među pet je najlošijih u Hrvatskoj. Riječ je o županijama čija je prosječna mirovina od 2000 kuna na niže. Uz koprivničku, tu su još lička, virovitička, požeška i međimurska županija. Međimurci su, tako, na začelju ljestvice po prosječnoj plaći i mirovini, a na vrhu po broju radnika, BDP-u i gospodarskoj razvijenosti. Apsurdno, ali istinito.

Najviše i najniže prosječne mirovine
RIJEKA 2800
ISTRA 2670
DUBROVNIK 2500
SPLIT 2450
ZADAR 2360
———–
KOPRIVNICA 2010
LIKA 2000
VIROVITICA 1980
POŽEŠKA 1970
MEĐIMURJE 1960
IZVOR: HZMO (kn)
* Bez Zagreba

Izuzmemo li Zagreb koji je država u državi pa ga je neumjesno uspoređivati s drugima, na vrhu po visini prosječne penzije redom su županije s juga: riječka, istarska, dubrovačka, splitska i zadarska. U jadranskim je županijama prosječna mirovina veća između 15 i 40 posto od koprivničke. Razlog takvom nesrazmjeru vjerojatno leži u činjenici da je na sjeveru mnogo više poljoprivrednih mirovina nego na jugu.
Koprivnica ne stoji dobro ni kad je riječ o braniteljskim mirovinama. Na sjeveru Hrvatske nižu prosječnu braniteljsku mirovinu imaju jedino Virovitičani. No, oni su apsolutni prvaci po broju korisnika braniteljske mirovine: ima ih otprilike isto kao u koprivničkoj, zagorskoj i međimurskoj zajedno. No, ni Koprivničko-križevačka županija tu nije tako loša: broj onih koji dobivaju braniteljske mirovine veći je od ukupnog broja u zagorskom i međimurskom kraju.
Prosječna braniteljska mirovina u Koprivničko-križevačkoj županiji otprilike je 150 posto viša od starosne. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA