Može li temperament djeteta otkriti buduće ponašanje? Stručnjaci došli do zanimljivih zaključaka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Znanstvenici koji su istraživali kako temperament oblikuje ishode u odrasloj životnoj dobi, otkrili su kako je bihevioralna inhibicija kod djece prediktor rezervirane, introvertirane osobnosti do 26. godine. Za one osobe koje pokazuju osjetljivost prema činjenju pogrešaka u adolescenciji, istraživanje je otkrilo veći rizik od unutarnjih poremećaja poput anksioznosti i depresiji u odrasloj dobi. Istraživanje objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences daje snažne dokaze o utjecaju temperamenta dojenčeta na ishode ponašanja u odrasloj dobi.

– Dok brojne studije povezuju ponašanje u ranom djetinjstvu i psihopatologiju, rezultati našeg istraživanja jedinstveni su – rekao je autor studije Daniel Pine te dodao kako je to zato što je njihovo istraživanje proučavalo temperament u vrlo ranoj dobi, povezujući ga s ishodima koji su se događali i više od 20 godina poslije kroz individualne razlike u neuralnim procesima.

Temperament se odnosi na biološki bazirane individualne razlike u načinu na koji ljudi emotivno i bihevioralno odgovaraju na svijet oko sebe. Kroz dojenačko doba temperament služi kao temelj kasnije osobnosti. Jedan specifični oblik temperamenta koji se naziva bihevioralna inhibicija ispoljava se kao oprezno, plaho i izbjegavajuće ponašanje prema nepoznatim ljudima, objektima i situacijama. Otkriveno je kako je bihevioralna inhibicija relativno stabilna kroz prve godine života i djetinjstvo, a djeca koja je imaju u većem su riziku od razvitka socijalnog povlačenja i anksioznih poremećaja nego što su to djeca koja nemaju bihevioralnu inhibiciju. Znanstvenici su otkrili kako bihevioralna inhibicija u dobi od 14 mjeseci predviđa, u dobi do 26 godina, rezerviranu osobnost, manje romantičnih veza u posljednjih 10 godina i niže socijalno funkcioniranje među obitelji i prijateljima. No, znanstvenici naglašavaju kako je potrebno još većih studija na raznim uzorcima kako bi se ova teorija mogla generalizirati.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI