Možemo li prilagoditi svoju prehranu kako bismo sprijelili i liječili bolesti?

Piše dr. Ivo Belan

U medicinskom svijetu pojavljuje se jedna nova znanost – nutraceuticals, koja proučava ljekovite učinke hrane. U tijeku su brojna istraživanja za koja znanstvenici vjeruju da će nam omogućiti prilagoditi prehranu individualnim potrebama i osigurati da konzumirano sve potrebne hranjive sastojke.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Hrana kao lijek privlačna je ideja. Ako podešavamo našu prehranu kako bismo kontrolirali tjelesnu težinu ili postigli maksimalnu korist u treninzima i sportskim natjecanjima, zašto ne pokušati iskoristiti tu prehranu u liječenju ili sprečavanju bolesti? Na primjer, ženi kojoj je u obiteljskoj povijesti bio izrazito prisutan rak dojke, mogli bi biti “propisani” proizvodi od soje i ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, zato što se smatra da i jedno i drugo smanjuje rizik od raka dojke. Muškarac koji je izložen povećanom riziku raka prostate može povećati konzumiranje proizvoda od rajčica, koje su bogate likopenom, za kojeg se vjeruje da smanjuje rizik od te vrste raka. Povrće općenito može smanjiti taj rizik.

Linda Van Horn, profesorica preventivne medicine na sveučilištu North western, u Chicagu, kaže: “Još u toku ove generacije bit ćemo u mogućnosti kreirati individualnu prehranu, temeljenu na profilu osobnih rizika. Stojimo na početku potpuno nove ere u medicini.”

Japanke koje se hrane tradicionalnom japanskom ishranom, koja je bogata omega-3 masnoćama i proizvodima od soje, imaju relativno malu učestalost raka dojke. Međutim, kad se Japanke presele u Ameriku i prebace na zapadnjačku hranu, učestalost raka dojke u njih se izjednači s onom Amerikanki, već nakon jedne generacije. U Centru za rak, u Los Angelesu, u toku su opsežna ispitivanja na velikom broju žena koje su preživjele rak dojke. One u svojoj prehrani koriste veće količine ribljeg ulja, soje, zelenog lisnatog povrća, prokulice, cvjetače i mrkve. Cilj je vidjeti mogu li te namirnice spriječiti ponovno javljanje raka dojke. Već nakon tri mjeseca takve prehrane, istraživači su našli značajne promjene u sastavu masnog tkiva u dojkama (gdje žive stanice raka). Oni smatraju da ova činjenica može pozitivno ukazivati da hrana zaista može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik obolijevanja.

Drugačiji pogled

Dok nekoliko stručnjaka smatra da ljekoviti učinci određenih vrsta hrane dolaze do izražaja kad se ta hrana konzumira u svom prirodnom obliku, neki drugi tvrde, ako je uočeno da određena hrana posjeduje moć svladavanja neke bolesti, da se onda njen koncentrat mora formirati u obliku tablete. Liječnica Barbara Howard, direktorica Medlantic istraživačkog instituta, kaže: “Ako smo našli da neki sastavni dio u nekom voću ili povrću smanjuje učestalost metastaza tumora, onda je djelotvorniji način da ga se uzima poput nekog lijeka, u obliku tablete, kapsule, sirupa, itd. Međutim, službeno odobrenje za primjenu lijeka uzme dosta vremena, dok je hrana nadohvat ruke, u prvoj trgovinu na uglu ulice”.

Znanstvenici vjeruju da postoje snažni kemijski spojevi u borovnicama, rajčicama, slatkom krumpiru, kelju, soji, zelenom čaju, ribljem ulju, čokoladi, crnom vinu, soku od brusnice i jogurtu koji mogu pomoći u prevenciji bolesti kao što su, na primjer, rak, srčana oboljenja, zdravstveni problemi povezani s visokom starošću, itd. Neka starija istraživanja ukazuju da te namirnice mogu također sniziti razine kolesterola, smanjiti povišeni krvni tlak, neutralizirati agense koji pridonose pojavi raka, olakšati menopauzalne simptome i poboljšati imunološke sposobnosti organizma.

Biljna hrana sadrži kategoriju spojeva poznatih pod nazivom fitokemijski spojevi koji jačaju obrambene snage organizma i vjerojatno smanjuju rizik od raka, srčanih bolesti, makularne degeneracije u oku, itd. Takvi se spojevi nalaze u tamno zelenom, žutom i crvenom povrću i voću (rajčica, borovnica, itd.).

Premda će konačne zdravstvene dokaze za još neka nerazjašnjena pitanja trebati još neko vrijeme pričekati, ipak se već danas zna da će dokazi opravdati ono što su naši roditelji stalno govorili: Jedi voća i povrća!

Dr. Ivo Belan
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI