Možemo mirnije spavati: Grad će zaposliti povjerljivog ‘borca’ protiv korupcije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Je li odzvonilo korupciji i nepotizmu na natječajima za radna mjesta, maltretiranju službenika ili radnika koji prijave nepravilnosti u gradskoj upravi ili nekom poduzeću, kršenjima ugovornih prava zaposlenika i drugim sličnim svinjarijama? Vidjet će se nakon što zaživi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti ili, kako se kolokvijalno naziva, zakon o zviždačima.

Grad Koprivnica nedavno je donio pravilnik na temelju kojeg će se imenovati „povjerljiva osoba“ za prijavljivanje nepravilnosti unutar gradske uprave. Riječ je o službeniku koji bi trebao biti potpuno nezavisan te će biti glavni punkt za prijave bilo kakvih nepravilnosti unutar sustava gradske uprave. Rok za imenovanje istječe u ožujku.

– Povjerljivu osobu moraju imenovati sva tijela javne vlasti na središnjoj i lokalnoj razini, trgovačka društva u većinskom vlasništvu države ili lokalne jedinice, ali i svi poslodavci iz privatnog sektora koji imaju više od 50 zaposlenih. Ta će osoba imati zadaću provjeriti prijavu nepravilnosti te predmet u slučaju opravdanosti uputiti na obradu drugim institucijama poput Državnog odvjetništva. Važno je reći da je ona dužna čuvati identitet prijavitelja – tumači pravnica Dubravka Kardaš, pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća i opće poslove.

Domeće kako potencijalni prijavitelji nisu samo osobe koje rade kod poslodavca, nego i osobe koje su povezane s poslovima koji se obavljaju kod tog poslodavca poput ugovorne stranke, dobavljača, kandidata za posao, studenta koji radi na studentski ugovor, volontera…

Povjerljivu osobu, osim Grada Koprivnice, morat će imenovati i, primjerice, Komunalac, Podravka, Carlsberg. Manji poslodavci neće, nego će za njihove djelatnike tu ulogu igrati pučki pravobranitelj. Zaštitu novog zakona uživat će i prijavitelji koji se odluče na javno, medijsko prokazivanje nepravilnosti, ako ne povjeruju da će drukčije uspjeti.

Dubravka Kardaš

– Valja znati da je predviđena i mogućnost zloupotrebe instituta prijave nepravilnosti kako bi se nanijela šteta poslodavcu te u tom slučaju prijavitelj neće uživati zakonsku zaštitu – napomenula je D. Kardaš.

U tom slučaju propisana je i kazna za prijavitelja u rasponu od 3000 do 30.000 kuna. S druge strane, predviđena je, u istom rasponu, i kazna za slučaj da povjerljiva osoba zloupotrebi svoje ovlasti na štetu prijavitelja.

Bitna odredba „zakona o zviždačima“ je ta da je prijavitelj nepravilnosti od trenutka kontakta s povjerljivom osobom pod zaštitiom. Poslodavac mu ne smije dati otkaz, uznemiravati ga, uskraćivati mu napredovanje, smanjiti plaću, pokrenuti disciplinski postupak, uskratiti radne zadatke, promijeniti radno vrijeme ili mjesto, proizvoljno upućivati na zdravstvene preglede i slično. Zaštićene su i njegove bliske osobe te više ne može doći do „osvećivanja“ poslodavca na bračnom ili izvanbračnom drugu, djeci i drugim srodnicima.

„Zviždač“ također ma pravo uvida u postupke koje je povjerljiva osoba poduzela nakon njegove prijave. Povjerljiva osoba za Grad Koprivnicu imenovat će se na temelju javnog poziva, a predložiti je može svaki uposlenik gradske uprave. Imenuje ju gradonačelnik, a uvjet je da ima potporu najmanje petine svih zaposlenika. Povjerljiva osoba imat će i svog zamjenika.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI