Mraz i minusi poharali voćnjake, na muci i pčelari – šteta 80 posto!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Niske temperature, koje su ovih dana stigle s hladnim valom, napravile su velike štete na voćnim nasadima. Ono što je još nepovoljnije, temperaturni minusi nisu se događali samo ujutro kad je najhladnije, već su temperature ispod nule počele već oko pola noći i trajale su sve do jutra.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Vrlo je izvjesno da će nastradati sve voćne sorte, kao što su trešnje, šljive, breskve i marelice pa čak i jabuke, za koje smo mislili da neće stradati. Što je cvijet bolje otvoren, to je ranjiviji. Najniža temperatura koju su zabilježili prošli tjedan bila je čak -8 stupnjeva Celzijevih. Svakako dugi period dana u kojem su temperature bile ispod nule je dodatni faktor koja zabrinjava. Cvjetovi mogu pretrpjeti temperaturu do -2 bez veće štete, ali sve ispod toga uz duže izlaganje hladnoći nosi štetu – rekla je Željkica Međurečan iz koprivničkog ureda Savjetodavne službe, specijalizirane za zaštitu bilja.

Željkica Oštrkapa Međurečan

Nakon rada na terenu i pregleda voćnjaka, zaključci nisu dobri. Štete na nekim nasadima idu i do 80 posto.

– Na jabukama sorte idared, koja je još uvijek u našima voćnjacima dominantna sorta, štete su oko 80 posto. Sličan postotak šteta očekuje se i kod bresaka, a  veliki su postoci i na nasadima trešnje. Šljive su nešto manje stradale, oko 60 posto, ali su i tamo štete znatne. Više će se znati kad krene prvi topli val, ali zasad situacija nije dobra – napomenula je Željkica Međurečan.

Voćnjaci kod Matijašićevih

No, poučeni prijašnjim iskustvima, podravski voćari poduzeli su sve u svojoj moći da zaštite svoje nasade, pa će to umanjiti, barem u nekom dijelu, štete od mraza. 

Najveći temperaturni minusi zabilježeni su na području Torčeca, naselja u općini Drnje. Obitelj Matijašić iz Torčeca, koja se bavi uzgojem šljiva, zbog mraza prošlog tjedna nije mirno spavala, no štete ipak, smatraju oni, neće biti tako velike kao lani.

– Situacija je puno bolja nego što smo očekivali. Imamo 1000 stabala i lani je na većini šteta od mraza bila stopostotna. Sad je dosta cvjetova prošlo neokrznuto, a to je vjerojatno i zbog činjenice da je ove godine mraz udario početkom, a ne krajem travnja – priča nam Valentina Matijašić.

Teško je, dodaje ona, još uvijek prognozirati kolika će zapravo biti šteta.

– Nadamo se da će šteta biti ispod 40 posto te da ove godine nećemo više biti suočeni s mrazom. Iako imamo osigurane nasade, nama je puno bolje da nemamo štetu jer su odštete puno manje od iznosa koji možemo dobiti za naš urod, a puno je ljepše dok računamo na zaradu isključivo od vlastitog rada – kaže Valentina Matijašić.

Obitelj Posavec iz Đelekovca svoj je mali voćnjak štitila paljenjem slame i sijena. Dim je, kaže Draženka Posavec, odradio svoje pa su spasili dio krušaka i trešanja.

Štete su i u voćnjacima kod Posavčevih

-Čim su prognostičari najavili mraz, pripremili smo se za „kurenje“. Iako je voćarstvo za nas hobi, dali smo sve od sebe da naše nasade ne pohara mraz – kaže Draženka Posavec.  

Štete od mraza će imati i uzgajivači jabuka. Zoran Pavunić iz Virja jabuke uzgaja na dva hektra, a siguran je da će i ove godine zbog mraza urod biti znatno manji.

– Lani sam imao urod manji između 50 i 60 posto, a koliko će postotak iznositi ove godine, točnije će se znati tijekom ovog tjedna kad dođe novi topli val. Na sadnicama ima smeđih cvjetova, što nije dobar znak – kaže Zoran Pavunić.

Iako je osigurao svoje nasade, na odštetu od osiguravajućih kuća, kao i ostali uzgajivači jabuka, neće moći računati.

– Osiguravajuće kuće priznaju policu osiguranja tek od faze formiranja plodova pa nam je slaba utjeha što smo osigurali uvjete. Žalosno je da Ministarstvo poljoprivrede sufinancira policu osiguranja sa 70 posto, a pritom ne vodi brigu da primora osiguravajuće kuće da se štete priznaju i u fazi cvatnje, kao što je to prije bio slučaj. Policu osiguranja platio sam 27.000 kuna, a sad neću moći računati na odštetu – ističe Zoran Pavunić.

Pavunići neće moći računati na odštetu

Mraz će ponovno smanjiti prinose i pčelarima jer je sad propala prva proljetna ispaša. Vlado Punčikar, pčelar iz Malog Otoka, naselja na području općine Legrad, strahuje hoće li biti i ispaše bagrema.

– Nepisano je pravilo da kad propadne prva proljetna ispaša da je onda i cijela godina loša. Tako je bilo i lani pa je podbacio i bagrem. Zasad još uvijek bagrem nije u cvatnji, ali je sigurno da ispaša neće biti dobra zbog lanjske štete jer i njemu treba vremena da se oporavi – kaže Vlado Punčikar.

Vlado Punčikar

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Danas u prometu budite ljubazni

Policijska uprava Koprivničko-križevačka danas provodi preventivnu akciju “Dan ljubaznosti u prometu”. To ukratko znači da će policija vozače bicikala i motornih vozila koji će poštivati

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI