Muči vas erektilna disfunkcija? E pa onda jedite ove stvari…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da konzumiranje namirnica bogatih nekim flavonoidima smanjuje rizik od erektilne disfunkcije kod muškaraca, a najviše koristi od toga imaju muškarci mlađi od 70 godina.

Od svih flavonoida, najveći učinak imaju antocijani (nalaze se u aroniji, borovnicama, trešnjama, kupinama, crnom ribizlu, rotkvicama), flavanoni i flavoni iz citrusnog voća.

Poznato je da tjelovježba može popraviti erektilnu disfunkciju, a objavljeno istraživanje pokazuje da je dijeta bogata flavonoidima jednako dobra kao i brzo hodanje u trajanju od 5 sati tjedno.

Veći unos voća je za 14 posto umanjio rizik od erektilne disfunkcije. Kombinacija tjelovježbe i konzumacije namirnica bogatih flavonoidima može umanjiti rizik za 21 posto.

Erektilna disfunkcija pogađa do polovice sredovječnih i starijih muškaraca.

U istraživanju je uvažen cijeli niz čimbenika koji bi mogli utjecati na rezultat, poput tjelesne mase, fizičke aktivnosti, unosa kofeina i pušenja, a sudionici su bili isključivo muškarci bez drugih zdravstvenih tegoba.

Za istraživanje su korišteni podaci o više od 50.000 muškaraca zdravstvenih struka, u dobi od 40 do 75 godina, u razdoblju od 1986. nadalje.

Više od trećine muškaraca obuhvaćenih ispitivanjem prijavilo  je početak erektilne disfunkcije, međutim, oni u čijem su se jelovniku nalazile namirnice bogate antocijanom, flavonom i flavanonom, rjeđe su patili od tog stanja.

Prednosti su bile jače izražene kod mlađih muškaraca.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ako vam treba obrok, uzmite smoothie!

Različiti stručnjaci vjerojatno će vam dati različiti odgovor na ovo pitanje. No, svi će se složiti oko jednoga – izbor između ove dvije vrste napitaka

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI