MUČNO SUĐENJE Dječakov pravi otac odbio DNA test: Imam svoju obitelj, ne trebaju mi problemi

Za mene je ovaj postupak samo izvor problema s obzirom da imam svoju obitelj i ako se utvrdi da sam ja otac djeteta istoga ću se odreći - odlučan je djetetov pravi otac


Autor: podravski.hr — 02.01.2019. / 16:19 Aktualno

Ilustracija / Dijete je konačno doznalo tko mu je pravi otac

Sedmogodišnji dječak iz Koprivnice konačno je doznao tko mu je pravi otac. Nakon tužbe za utvrđivanje očinstva, Općinski sud presudio je da biološki otac nije muškarac koji je s njegovom majkom u braku i koji se u matici rođenih vodi kao takav, već drugi čovjek s kojim je majka prije braka bila u kraćoj intimnoj vezi.
Tužbu za utvrđivanje očinstva pokrenuo je Centar za socijalnu skrb premda su se svi tuženici – biološki otac, otac na ‘papiru’ i majka – tome protivili. Dosadašnji službeni otac naveo je kako mu nije poznato da bi njegova supruga u to vrijeme bila u intimnoj vezi s nekim drugim muškarcem te je potvrdio da je ona bila trudna u vrijeme sklapanja braka i on je to znao, no nije mu rekla da je netko drugi otac djeteta”.
Muškarac za kojeg se kasnije utvrdilo da je dječakov biološki otac tvrdi kako nikad nije bio u ozbiljnoj vezi s tuženicom, ali ne osporava da su se poznavali i da su dva-tri puta imali spolne odnose bez kontracepcije. No, on drži kako nije djetetov otac i nema nikakve potrebe za sudskim postupkom. S druge strane, majka priznaje da je bila s njim u vezi početkom 2010. godine, što je trajalo tri do četiri mjeseca.
– Tijekom tog razdoblja održavali smo intimne odnose bez zaštite, a kad smo vezu prekinuli bila sam trudna oko dva i pol tjedna. Nakon toga, započela sam vezu sa sadašnjim mužem te smo u prosincu sklopili brak i u to vrijeme je suprug znao da sam trudna i da on nije otac nerođenog djeteta. No, kad sam bila trudna šest mjeseci, dogovorili smo da ćemo se o djetetu brinuti zajedno, pa nisam vidjela nikakvu potrebu pokretati postupak radi utvrđenja očinstva – svjedočila je majka.
Prema nalazu Zavoda za sudsku medicinu, biološki otac nije želio dati DNA uzorke te je i ranije naveo kako se neće odazvati tom pozivu.
– Za mene je ovaj postupak samo izvor problema s obzirom da imam svoju obitelj i ako se utvrdi da sam ja otac djeteta istoga ću se odreći. Nema, dakle, potrebe ponovno određivati termin radi uzimanja uzoraka za DNA analizu jer se pozivu neću odazvati – bio je odlučan biološki otac.
No, sud je na temelju svih iskaza presudio kako je upravo on djetetov otac. Osim toga, DNA nalaz muškarca koji je dosad bio upisan kao roditelj nedvojbeno je pokazao kako on nije biološki otac djeteta rođenog 2011. godine.
“U ovakvom postupku temeljno je dokazno sredstvo za utvrđenje očinstva nalaz i mišljenje laboratorija za DNA vještačenje, a uvjet za to je da se roditelji i dijete podvrgnu vještačenju. Činjenica je da je tuženik onemogućio provođenje medicinskog vještačenja radi utvrđenja očinstva u DNA laboratoriju, a sud nije ovlašten primijeniti nikakvo prisilno sredstvo u smislu privođenja tuženika u DNA laboratorij i uzimanja uzorka bez njegovog pristanka”, stoji u obrazloženju presude.
Postane li presuda pravomoćnom, biološki otac ipak će morati plaćati alimentaciju, odnosno doprinositi za djetetovo uzdržavanje. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA