MUKE ‘MALIH’: Teško dolazimo do izražaja kraj velikih proizvođača i uvoznika

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mirjana Horvat iz Radeljeva Sela u općini Rasinja već se dva desetljeća bavi mljekarstvom. Ona i suprug imaju pet krava, a mlijeko koriste za razne vrste sireva koje proizvode kod kuće i prodaju u Đelekovcu ili u Legradu.

– Baviti se mljekarstvom, to je postalo skoro pa uzaludno. Cijena mlijeka je nikakva pa smo prešli na sir. Problem je u bezbroj papira i standarda koje moramo zadovoljiti, inspekcije stalno dolaze i s tim je puno posla. No, imam svoje stalne kupce koji su zadovoljni pa se nekako preživi – veli Mirjana.

Inače je, veli Mirjana, potražnja slaba jer ljudi nemaju novca, iako ona svoje cijene nije mijenjala već godinama, a troškovi su porasli.

– Naših pet krava, odnosno mlijeko koje daju, dovoljno je da preživimo. Jedino to. Zato imamo više vrsta sireva, poput prga, kuhanog sira i svježeg sira pa nađemo kupce. Obrađujemo i zemlju, ali samo koliko nam treba za hraniti stoku – veli Mirjana.

Najveći problem mljekarstva je, kaže Mirjana, što veliki proizvođači ili uvoz ruše cijene mlijeka pa je malim proizvođačima teško to sve pratiti jer su troškovi visoki. – Mi mali ne možemo doći do izražaja pa se snalazimo kako znamo. Najbolje je prodavati ovako u selima ljudima koji me već poznaju jer znaju da imamo kvalitetne proizvode, no mukotrpan je to posao i naradimo se kako bismo mogli živjeti od toga – zaključila je Mirjana.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI