MUKE ‘MALIH’: Teško dolazimo do izražaja kraj velikih proizvođača i uvoznika

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mirjana Horvat iz Radeljeva Sela u općini Rasinja već se dva desetljeća bavi mljekarstvom. Ona i suprug imaju pet krava, a mlijeko koriste za razne vrste sireva koje proizvode kod kuće i prodaju u Đelekovcu ili u Legradu.

– Baviti se mljekarstvom, to je postalo skoro pa uzaludno. Cijena mlijeka je nikakva pa smo prešli na sir. Problem je u bezbroj papira i standarda koje moramo zadovoljiti, inspekcije stalno dolaze i s tim je puno posla. No, imam svoje stalne kupce koji su zadovoljni pa se nekako preživi – veli Mirjana.

Inače je, veli Mirjana, potražnja slaba jer ljudi nemaju novca, iako ona svoje cijene nije mijenjala već godinama, a troškovi su porasli.

– Naših pet krava, odnosno mlijeko koje daju, dovoljno je da preživimo. Jedino to. Zato imamo više vrsta sireva, poput prga, kuhanog sira i svježeg sira pa nađemo kupce. Obrađujemo i zemlju, ali samo koliko nam treba za hraniti stoku – veli Mirjana.

Najveći problem mljekarstva je, kaže Mirjana, što veliki proizvođači ili uvoz ruše cijene mlijeka pa je malim proizvođačima teško to sve pratiti jer su troškovi visoki. – Mi mali ne možemo doći do izražaja pa se snalazimo kako znamo. Najbolje je prodavati ovako u selima ljudima koji me već poznaju jer znaju da imamo kvalitetne proizvode, no mukotrpan je to posao i naradimo se kako bismo mogli živjeti od toga – zaključila je Mirjana.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Uskoro predaja uzoraka za izložbu rakije!

Poljoprivredna udruga Kalinovac povodom Dana općine Kalinovac organizira 11. Međunarodnu izložbu rakije, pripravaka od rakije i octa. – Izlagači su po uzorku dužni donijeti najmanje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI