Muke naših uzgajivača: Ne širim posao jer ne mogu naći radnu snagu!

Miroslav Mihaljević iz đurđevačkog prigradskog naselja Suha Katalena bavi se uzgojem povrća i to isključivo pod plastenicima. Ima 4500 četvornih metara plastenika, a već drugu sezonu zaredom isključivo uzgaja krastavce salatare.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Preklani sam imao i rajčice, paprike i mahune, ali kako je za tim vrstama bila slabija potražnja, odlučio sam napraviti zaokret. Moja je proizvodnja isključivo ljetna i sad idem samo s krastavcima – kaže Miroslav Mihaljević.

Prošla godina bila je loša jer zbog korona-krize i slabije turističke godine nije bilo potražnje za povrćem, no u ovoj sezoni uspio je podmiriti i gubitke koje je imao lani. Urod je, ističe Miroslav, iznosio više od 100 tona, a cijena je bila zadovoljavajuća.

– Ova sezona bila je idealna i po urodu i po otkupnoj cijeni. Veći dio sezone cijena se kretala oko pet kuna. Na kraju, kad se sve zbroji, prosječna cijena bila je 3,5 kune po kilogramu pa sam pokrio i manjak od prošle godine. Nadam se da

će i iduća sezona biti takva – kaže Miroslav Mihaljević.     

Dio uroda plasira izravno kroz suradnju s trgovačkim lancima, dok je preostali dio prisiljen predavati otkupljivačima.

– Otkupljivači su u ovoj sezoni nudili prihvatljivu cijenu za krastavce pa je i to jedan od razloga zbog kojeg ću i dalje imati samo njih – priča nam Miroslav Mihaljević.

Razlog da se posveti isključivo plasteničkoj proizvodnji bila je potpora koju Grad Đurđevac nudi za podizanje plastenika.

– Sve svoje plastenike postavio sam uz tu potporu i moram pohvaliti gradsku upravu jer je tom mjerom potaknula uzgoj povrća, pogotovo tu kod nas u Suhoj Kataleni – kaže Miroslav Mihaljević.

O povećanju površina pod plastenicima Miroslav trenutno ne razmišlja. Za širenje, naglašava on, trebala bi mu radna snaga do koje je teško doći.

– Zasad zajedno s obitelji nekako uspijevam obavljati sve poslove jer je uzgoj povrća dosta zahtjevan, pogotovo krastavaca. Nažalost, više nema toliko zainteresiranih za sezonski rad pa kako se ne bih doveo u situaciju da nemam ljude za sve poslove, ne želim dalje povećavati uzgoj krastavaca – zaključio je Miroslav Mihaljević.

Uz uzgoj krastavaca, Miroslav se bavi i svinjogojstvom, no u idućoj će godini najvjerojatnije isprazniti svoje tovilište. Uzgoj svinja, ističe on, samo stvara gubitke zbog mizernih cijena za odojke. U ovoj godini cijena nije rasla iznad 15 kuna za kilogram, dok su troškovi repromaterijala sve viši pa uzgajivači posluju s minusom.

– Da bi uzgoj koliko-toliko bio isplativ, cijena mora biti minimalno 20 kuna za kilogram. Očito našim političarima nije u interesu da domaće svinjogojstvo opstane i sve više uzgajivača prazni tovilišta pa sam i sam sve bliže takvoj odluci – zaključio je Miroslav Mihaljević.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI