MUKE PO SJETVI Ratare stiska poskupljenje repromaterijala, a usjeve im haraju divlje svinje

Većina proizvođača smanjila je uzgoj krumpira, ali rekord ipak obara šećerna repa, čiji je otkup manji za čak 73 posto


Autor: podravski.hr — 02.03.2019. / 15:05 Aktualno

Željka Čorba sa svojim krumpirima

Podravski poljoprivrednici pripremaju se za proljetnu sjetvu, a i ove sezone glavna kultura će biti kukuruz. Marijan Katulić iz Novog Virja obrađuje 27 hektara zemlje, a na najviše površina lani je sijao kukuruz.
– Lani sam kukuruz imao na 20 hektara, a na čak osam berbu su mi obavili divlje svinje pa na toj površini nije bilo uroda. Zbog toga još nisam odlučio hoću li smanjiti uzgoj kukuruza i povećati soju – kaže Katulić.
Divlje svinje, dodaje on, haraju po svim kulturama pa više ni sami ne znaju što je najbolje zasijati. Ni odobrenje pojačanog odstrela divljih svinja, smatra, neće poboljšati situaciju.
– Uza sve nedaće koje nas prate, poskupjelo je sve, od sjemena do umjetnjaka, i troškovi će nam biti veći za oko 15 posto. Sumnjam da će otkupne cijene rasti pa nas čeka još jedna neizvjesna sezona – žali se Katulić.
Topla zima, ističe, poljoprivrednicima ne ide na ruku za prihranu pšenice. Krajnje je vrijeme da se obavi prihrana, ali svi čekaju temperaturne minuse koji su nužni.
– Uz kukuruz, kod nas se najviše sije pšenica pa svi s nestrpljenjem čekamo da zima ipak pokaže svoje zube – zaključio je.
Statistički podaci pokazuju da je lanjske sezone u Hrvatskoj (od srpnja do rujna) najviše porasla proizvodnja krumpira, i to čak za 40 posto. No, situacija na terenu u Podravini, govori nam Željka Čorba iz Novog Virja, sasvim je suprotna.
– Većina nas je lani smanjila uzgoj krumpira jer ga preklani nismo imali kome prodati i morali smo ga zakopavati. Preklani sam krumpir imala na četiri hektra, a ove godine ću ga zasaditi na dva, upravo zbog te neizvjesnosti – ističe ona.
Najveći pad, prema statistici, bilježi se u uzgoju šećerne repe, čiji je otkup u lanjskom ljetnom tromjesečju bio čak 73 posto manji. Brojni podravski poljoprivrednici odavno su odustali od uzgoja šećerne repe zbog transporta jer je najbliži otkupni centar u Virovitici. (db)
FOTO: DARKO IMBRIŠA