Muke u Legradu: Vjetar im stalno uništava zastave, mještani ljuti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zastava Republike Hrvatske već nekoliko mjeseci nije izvješena na zgradi Općine Legrad. Na to su nas upozorili mještani kojima je ta činjenica zasmetala te žele znati zašto je maknuta i kada će biti vraćena gdje joj je i mjesto. Kako doznajemo od općinskog načelnika Ivana Sabolića, hrvatsku trobojnicu, kao i zastavu Europske unije, uništio je vjetar, kao i koplja na kojima su se nalazile.

– Nove su zastave tu kod mene u uredu, ali čekamo da nam stignu koplja kako bismo ih izvjesili. Inače, zastave na zgradi Općine očito su na lošem mjestu kad ih vjetar stalno trga pa razmišljamo kako da ih dodatno ojačamo i spriječimo njihovo oštećivanje – kazao je Ivan Sabolić.

No, čini se da je općinski načelnik Sabolić ozbiljno shvatio pritužbe mještana pa se već sutradan našlo i jedno koplje na koje je hrvatska trobojnica postavljena.

Izblijedjela i poderana zastava donedavno je bila izvješena i na zgradi PŠ Starigrad, no ovih dana je zamijenjena. Kako kažu u županijskom Uredu državne uprave, isticanje hrvatske zastave regulira Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika RH.

– Člankom 5. navedenog Zakona propisano je da je zabranjeno javno isticati dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi način oštećene zastave ili grb Republike Hrvatske. Kazne za počinjenje navedenog prekršaja utvrđene su kaznenim odredbama Zakona, i to za pravnu osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi – kažu u Uredu državne uprave.

Zakon predviđa i kazne ako je zastava dotrajala, a to bi institucije koje izvjese takvu zastavu moglo koštati od 50 do 300 – nekadašnjih njemačkih maraka. Pretvoreno u kune, radi se o iznosu od 190 do 1140 kuna. Iznosom do 190 kuna može se kazniti i odgovorna osoba u instituciji.

FOTO: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI