Muke u realizaciji 431 milijuna kuna vrijednog đurđevačkog projekta

Još uvijek se čeka početak realizacije projekta izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete. Muke u realizaciji projekta zadaje činjenica da su u odnosu na razdoblje izrade projekta znatno porasli troškovi građevinske operative.

Ova tema objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Projekt bi se s 80 posto sredstava trebao financirati iz fondova Europske unije, 15 posto bi palo na teret državnog proračuna, a pet posto bi pokrile općine na čijim će se područjima graditi infrastruktura. No, rast troškova „zakočio“ je projekt. 

– Nakon ponovno provedenih postupaka javne nabave za radove na projektu  aglomeracije upućen je zahtjev Hrvatskim vodama za analizu i osiguranje dodatnih sredstava iz fondova Europske unije. Zahtjev je u zadnjoj fazi obrade i pitanje je dana kad ćemo dobiti pozitivno mišljenje nakon kojeg planiramo žurno sklapanje ugovora za radove na ovom važnom projektu, što očekujemo i planiramo u lipnju ove godine – kaže Tomislav Kolarić, direktor đurđevačkih Komunalija, gradske tvrtke za distribuciju vode koja je i nositelj projekta aglomeracije Đurđevac.

Vrijednost radova nakon provedenog natječaja iznosi 378 milijuna kuna s PDV-om, dok su troškovi stručnog nadzora, promidžbe i vidljivosti te upravljanja projektom 52.500 kuna s PDV-om.

– Vrijednost cjelokupnog projekta nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi 431 milijun kuna s PDV-om umjesto planiranih 353 milijuna kuna s PDV-om. Smatramo da se ovo kašnjenje neće odraziti na planirani rok izvršenja radova koji je do kraja 2023. godine – ističe Tomislav Kolarić.

U sklopu projekta predviđena je izgradnja 29,5 kilometara vodovoda za 3349 kućnih priključaka na mrežu, crpna stanica i vodosprema u Čepelovcu, kanalizacijska mreža u dužini od 59,5 kilometara u Delovima, Novigradu Podravskom, Šemovcima, Hampovici, Đurđevcu, Čepelovcu, Budrovcu, Ferdinandovcu, Kloštru Podravskom, Budančevici, Kozarevcu i Prugovcu, pročistač otpadnih voda u Ferdinandovcu, dok će se za pročistače u Virju i Podravskim Sesvetama povećati kapaciteti.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI