Muke za najveći đurđevački projekt: Jedini spas je država, mora povećati udio pomoći

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Realizacija projekta izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete, ukupno vrijednog 281,7 milijuna kuna, trebala bi krenuti u ožujku, ali samo ako se pronađe novi model financiranja projekta.

Za taj projekt 196,5 milijuna osigurano je iz fonda Europske unije, 79,5 milijuna iz državnog proračuna, dok bi preostalih 5,7 milijuna izdvojile lokalne samouprave. No, troškovi projekta će zasigurno porasti jer je i na ponovljenom natječaju za izvođača radova pristigla ponuda koja je viša od procijenjene vrijednosti. Građevinski radovi u projektu procijenjeni su na 197 milijuna kuna, a najpovoljnija ponuda koja je pristigla na drugom natječaju iznosi 264 milijuna kuna, što je u odnosu na procjenu više za 34 posto. Na prvom natječaju najpovoljnija ponuda bila je za čak 50 posto veća i iznosila je 297 milijuna kuna.

Gradska tvrtka za distribuciju vode Komunalije, koja je nositelj projekta, u pregovorima je s Hrvatskim vodama da se poveća omjer sufinanciranja iz državnog proračuna kako se ne bi poništio drugi natječaj pa se očekuje dogovor i skoro potpisivanje ugovora s izvođačem radova. U odnosu na razdoblje izrade projekta, znatno su porasli troškovi građevinske operative i kako za sve projekte ponude građevinaraca idu znatno iznad procijenjenih vrijednosti, Hrvatske vode najvjerojatnije će pristati na novu financijsku konstrukciju projekta.    

U sklopu projekta predviđena je izgradnja 29,5 kilometara vodovoda za 3349 kućnih priključaka na mrežu, crpna stanica i vodosprema u Čepelovcu, kanalizacijska mreža u dužini od 59,5 kilometara u Delovima, Novigradu Podravskom, Šemovcima, Hampovici, Đurđevcu, Čepelovcu, Budrovcu, Ferdinandovcu, Kloštru Podravskom, Budančevici, Kozarevcu i Prugovcu, pročistač otpadnih voda u Ferdinandovcu, dok će se za pročistače u Virju i Podravskim Sesvetama povećati kapaciteti.

U gradskoj tvrtki Komunalije nisu odgovorili na naš upit kad je realno očekivati početak radova, no neslužbeno smo doznali da će se prvi građevinski zahvati poklopiti sa završetkom zime koja ionako otežava posao izvođenja građevinskih radova. Završetak radova prema projektu predviđen je do kraja 2023. godine, pa kažu naši izvori u Komunalijama, nema bojazni da projekt neće biti realiziran u zacrtanim rokovima.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Đurđevac: Prijetio poznaniku da će ga ubiti

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je osumnjičeni 41-godišnjak sa šireg đurđevačkog područja prijetio riječima poznaniku, oštećenom 62-godišnjaku da će ugroziti njegov život. -Zbog sumnje

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI