Muškarac (34) završio u bolnici s ozbiljnim ozljedama, stradao zbog kihanja

Vjerojatno ste čuli za urbani mit da će vam oči ispasti iz svojih duplja ako kihnete otvorenih očiju što, naravno, nije istina niti je moguće.

Međutim, postoji određena opasnost koje vjerojatno nismo bili svjesni kod kihanja. Uzmite za primjer ovog zdravog 34-godišnjaka koji je, iz nepoznatih razloga, odlučio zatvoriti i usta i nos kod kihanja.

Slučaj opisan u časopisu BMJ opisuje slučaj muškarca koji se pojavio u hitnom odjelu nakon što je ‘krivo kihnuo’. Zatvorio je usta i nos u isto vrijeme kod kihanja te je osjetio ‘krckanje’ u vratu.

kao da to samo po sebi nije dovoljno uznemiravajuće uskoro mu je postalo teško gutati, boljelo ga je grlo i promijenio mu se glas. Kada su ga pregledali primijetili su da se krckanje proteže duž kralježnice do dna rebara što je najvjerojatnije značilo da ima zrak u mekom tkivu i mišićima. To krckanje sinkronizirano je sa otkucajima srca i najbolje se čuje iznad srca dok osoba leži na lijevom boku i poznat je kao Hammanov znak zbog čega su liječnici odlučili poslati nesretnog muškarca na slikanje vrata i prsa.

Crna strelica pokazuje mjesto ozlijede vrata, a bijela mjesto gdje se nakupio zrak uzrokujući bol i promjenu glasa.

Otkrili su kako je kod pogrešnog kihanja došlo do rupture jednjaka zbog čega je zrak prodirao iz vrata u tkivo i stvarao probleme s glasom te bol. Ovo se, naravno, puno češće dešava kod ozlijede, obilnog povraćanja ili snažnog kašlja nego kod nepravilnog kihanja.

Srećom, muškarac se uspio oporaviti u potpunosti u bolnici te su ga hranili sondom i dali mu antibiotike za svaki slučaj. Otpustili su ga, ali ne bez upozorenja da više nikada ne pokriva, posebice tako snažno, usta i nos istovremeno kada kiše.

“Pokušaj zaustavljanja kihanja pokrivanjem usta i nosa strašno je opasan manevar i treba ga u potpunosti izbjegavati. Tako nešto može dovesti do brojnih komplikacija poput pneumedijastinuma (to se dogodilo gospodinu iz priče), perforacije timpanične membrane te čak i puknuća moždane aneurizme”, upozorili su liječnici u izvješću o ovom slučaju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI