Muški spolni organ otkriva koliko ćete dugo živjeti

Američki znanstvenici sa sveučilišta Mississippi upozoravaju kako muškarci s erektilnom disfunkcijom imaju 70 posto veće šanse da će živjeti kraće! Često se misli kako od erektilne disfunkcije uglavnom pate stariji muškarci, ali gotovo 20 posto muškaraca mlađih od 40 godina ima isti problem.

Erektilna disfunkcija može dovesti do kardiovaskularnih bolesti koje povećavaju rizik od prerane smrti. Povezana je i s hiperlipidemijom, hipertenzijom, pretilošću, dijabetesom i pušenjem.

Istraživanje je obuhvatilo 1790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su rješavali anketu 2003. i 2004. godine. Između ostalog, pitanja su se odnosila i na erekciju. Ti podaci su krajem 2011. godine povezani s podacima ispitanika koji su u međuvremenu umrli. Znanstvenici su zaključili kako erektilna disfunkcija može biti pokazatelj prerane smrti.

557 sudionika istraživanja je imalo probleme s erekcijom, a nakon gotovo osam godina njih 244 je umrlo. Kod 61 ispitanika uzrok smrti bile su kardiovaskularne bolesti, 64 ispitanika umrla su od posljedica malignih bolesti, 12 ispitanika je umrlo od kroničnih respiratornih bolesti, a ostali su umrli zbog drugih uzroka. Ipak, znanstvenici kažu kako rezultate ovog istraživanja treba uzeti s dozom opreza.

Foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI