Muž bivšoj mora platiti 460.000 kuna jer mu je kuhala, čistila i prala…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vrhovni sud u Portugalu naredio je muškarcu da bivšoj supruzi isplati naknadu za obavljene kućanske poslove u vrijednosti od 60.782 eura (gotovo 460.000 kuna) tijekom njihova 30-godišnjeg braka.

U prošlosti je dugo vrijedilo uvjerenje da su kućanski poslovi namijenjeni ženama no u zadnje vrijeme sudovi diljem svijeta presuđuju u korist domaćica koje od bivših supruga traže odštetu za obavljene kućanske poslove. Posljednji takav slučaj zbio se u Portugalu gdje je sud presudio u korist domaćice koja je u 30 godina braka čistila za njim i kuhala mu.

Presudom od 14. siječnja okončano je dugo suđenje između bivših supružnika koji su se sporili na nekoliko portugalskih sudova. Žena je isprva tražila naknadu od 240.000 eura za posao koji je radila besplatno tijekom braka, no sudac je odbio njezin zahtjev uz obrazloženje da rad kod kuće nije legalna obaveza već spontano ispunjenje prirodnih obaveza u svrhu doprinosa zajedničkom životu i ekonomiji.

Žena se odlučila žaliti na presudu Prizivnom sudu koji je naposljetku presudio u njenu korist, odredivši da joj bivši suprug isplati naknadu od 60.782 eura. On se zatim žalio Vrhovnom sudu, ali tamo su samo potvrdili odluku Prizivnog suda.

“Zahtjev za jednakošću odavno je svojstven ideji pravde, tako da nije moguće smatrati da obavljanje svih ili velikog dijela kućanskih poslova jednog partnera odgovara ispunjavanju prirodne obaveze, zasnovane na dužnosti pravde. Suprotno tome, takva dužnost traži što jednakiju podjelu zadataka, ne dovodeći u pitanje da se članovi odnosa dogovore da jedan od njih ne pomaže pri kućanskim poslovima, ali pridonosi na neki drugi način”, stoji u presudi.

U ovom slučaju dokazano je da je žena tijekom 30 godina zajedničkog života čistila kuću i pripremala obroke za muža. Vrhovni sud je presudio kako je to dovelo do obogaćivanja muža jer se na taj način okoristio rezultatima ženina rada bez troškova i doprinošenja.

U utvrđivanju novčane vrijednosti kućanskih poslova, sud je za kriterij koristio nacionalnu minimalnu plaću, pomnožio je s 12 mjeseci i 30 godina zajedničkog života te oduzeo trećinu iznosa na račun ženinih troškova, prenosi Oddity Central.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Dani voća oživjeli đurđevačku špicu

Županijski Dani voća oživjeli su subotnju špicu u Đurđevcu. Svoje proizvode predstavilo je 26 izlagača, a brojni posjetitelji uživali su u degustaciji raznih voćnih delicija,

Komorni orkestar nastupa u Domoljubu

U ponedjeljak 25. listopada u koprivničkom Domoljubu nastupa Varaždinski komorni orkestar. Koncert je u 19.30 sati. Varaždinski komorni orkestar nastavlja višegodišnju tradiciju komornog i orkestralnog

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI