Na dom se čeka 10 godina: Više nema zapreka za proširenje kapaciteta!

Zgrada županijskog Doma za starije u Koprivnici prva je takva javna zgrada koja više nije u „tuđem“ vlasništvu. Naime, iako je Županija formalni osnivač doma, sama nekretnina bila je u vlasništvu države, to jest Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a nakon prošlotjedne darovnice prešla je u ruke Županije. Država se odrekla objekta vrijednog 52 milijuna kuna.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ugovor o prijenosu vlasništva potpisali su župan Darko Koren i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar. Ravnatelj Serdar potvrdio je kako je naša županija prva županija u Hrvatskoj koja je temeljem takvog ugovora bez naknade postala vlasnik nekretnine Doma za starije a HZMO ih u vlasništvu ima 29.

Ovaj administrativni posao i lobiranje, doznajemo, trajale su tri godine. Tada je država, to jest vlasnik HZMO, dao ponudu za kupnju ili najam nekretnine, što je Županiji zbog procijenjene vrijednosti od 52 milijuna kuna bilo neprihvatljivo pa se zatim u rješavanje problema  uključila Vlada RH koja je pokrenula proces prijenosa vlasništva temeljem inicijative župana Korena kroz Hrvatsku zajednicu županija.

 – Prosječno godišnje u Dom ulažemo oko šest milijuna kuna, a najvažnija je činjenica da ćemo današnjim potpisivanjem ugovora, odnosno vlasništvom nad nekretninom, ostvariti temelje za nove projekte i našim korisnicima omogućiti još bolji standard i usluge – istaknuo je župan Koren.

Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar istaknuo je kako ovaj prijenos omogućava ustanovi bolju brigu, ali i apliciranje na EU fondove.  

– Uređivanjem vlasničkih odnosa naša će suradnja zasigurno biti obuhvatnija i intenzivnija na provedbi projekata usmjerenih širenju smještajnih stacionarnih kapaciteta koji su nam itekako potrebni, kao i novi ljudski resursi za još bolju skrb o korisnicima – rekla je ravnateljica Doma Koluder Vlahinja.

Podsjetimo, županijski Dom za starije u Koprivnici skrbi o otprilike 270  korisnika, a zaposleno je 80-ak djelatnika. Vrijeme čekanja jedno je od najdužih u zemlji. Na smještaj u stanarski dio čeka se oko 10 godina, a za stacionar čak 10 do 12 godina.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI