Na Dravu dolaze bageri Hrvatskih voda: Šteta u prirodi bit će minimalna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvatske vode, kako doznajemo, nositelj su zahvata na obnovi starog rukavca rijeke Drave u općini Ferdinandovac i trenutno traže mišljenje mjerodavnih o potrebi izrade studije utjecaja na okoliš.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Radi se o poznatom rukavcu Heresznyje koji dijelom ulazi i u mađarski teritorij, no prirodno je „devastiran“ nanosima granja i otpada pa u njega voda rijetko zalazi, tek, kako navode, za vrijeme većih vodostaja. Rukavac je dugačak više od kilometar i pol, a radovi će manjim dijelom ući i u Mađarsku. Isprva su u Vodama mislili kako će biti dovoljna samo mala „estetska“ korekcija, no čini se kako će bageri morati kopati poprilično duboko.

– Izvedbom dubljeg rukavca mogu se potaknuti željene dinamičke promjene s ciljem revitalizacije prirodnih staništa i poboljšanja stanja očuvanosti šuma i livada, vodnih tokova, biološke raznolikosti obalnih šuma, obnove staništa, revitalizacije rukavca te kontrole invazivnih vrsta – kažu u Vodama.

Radovi će, doznajemo, trajati tri mjeseca, a kako navode, neminovno će zbog strojeva i kopanja doći do uništenja vegetacije na području zahvata. Međutim, ipak, uvjeravaju da se radi o uglavnom drvenastoj vegetaciji koja je „mrtva“ te da neće biti veće štete.

– Do gubitka vegetacije i promjene vizualnih kvaliteta i vizura na području lokacije zahvata doći će zbog uređenja i radilišta i putova te prostora za smještaj strojeva. Morat ćemo potom sanirati taj dio kako ne bi bilo negativnih utjecaja na prirodu – obećali su u Hrvatskim vodama.

I Ferdinandovčani bi mogli imati svoje pristanište za čamce

Dodajmo i kako to nije jedini „vodni“ projekt na području općine Ferdinandovac. Po uzoru na Golu, i oni planiraju napraviti veliko pristanište za čamce. Podsjetimo, Općina Ferdinandovac Lučkoj upravi Osijek predala je pismo namjere za izradu projektne dokumentacije za izgradnju pristaništa i vezova za čamce na Dravi. Općina ima lokaciju već predviđenu i u prostornom planu. Osim pristaništa, imaju velike planove u turizmu, međutim, kako ističu, ništa se ne može bez privatnog interesa i kapitala. Upravo gradnju pristaništa lokalna zajednica mogla bi iskoristiti za povećanje broja dolazaka turista, te iskoristiti ovaj dio Drave za povećanje ribolovnog turizma, ali i općenito popularizirati dolazak u Podravinu. 

– Pristanište nam je u planovima, prema zadnjim informacijama čini se kako ćemo postići dogovor s Lučkom kapetanijom i onda bismo mogli krenuti u traženje izvora financiranja, najvjerojatnije putem fondova EU – rekao nam je načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić i potvrdio kako se radi o višemilijunskoj investiciji koju sam proračun ne bi mogao podnijeti.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI