Na gradskom groblju osvanuli svjećomati. Zgodne i praktične spravice, ali često su na meti lopova

Aparati će primati kovanice u iznosima od dvije i pet kuna, a sudeći po uputstvima za korištenje postavljenim na uređajima, lampaši bi trebali stajati od pet do deset kuna


Autor: podravski.hr — 07.01.2019. / 16:19 Aktualno

Novi svjećomat na gradskom groblju u Križevcima

Dva automata za kupnju lampaša, svjećomata koje proizvodi križevačka tvrtka Senta, proradit će do kraja mjeseca na gradskom groblju, najavila je upraviteljica groblja Marija Vragović.

– Na tu ideju došli smo kad je naša cvjećarnica radila vikendom. Tada su se prodavali uglavnom lampioni, a to nije bilo dovoljno da pokrijemo troškove rada vikendom. Kako bismo s jedne strane racionalno poslovali, a s druge našim građanima omogućili da se opskrbe lampašima u neradno vrijeme, došli smo na ideju o svjećomatima – objasnila je ona.

Jedan će aparat biti postavljen kod glavnog ulaza, a drugi kod ulaza pri židovskom groblju. Nudit će tri vrste lampaša u tri cjenovna razreda, a plaćat će se isključivo kovanicama.

Točne cijene lampaša u ovome trenutku još nisu poznate. Aparati će primati kovanice u iznosima od dvije i pet kuna. No, sudeći po uputstvima za korištenje postavljenim na uređajima, lampaši bi trebali stajati od pet do deset kuna. Svjećomati su postavljeni na mnogim grobljima u Hrvatskoj, a u zadnje vrijeme često su na meti kradljivaca.

– Razmišljali smo da uza svjećomate postavimo aparat za promjenu novca, ali to je vrlo skupo, pa će građani u neradno vrijeme kovanice morati ponijeti sa sobom – kazala je M. Vragović.

Investicija u svjećomate „pokrivena“ je iz redovitih prihoda Komunalnog poduzeća. (hš)

FOTO: NIKOLA WOLF