Na jednog pedijatra u našoj županiji 1200 djece, ne stižu ni u kućne posjete

Poznata je to činjenica već više godina, no Hrvatski zavod za javno zdravstvo upravo je u svojoj godišnjoj publikaciji objavio kako je situacija u Koprivničko-križevačka županiji s obzirom na broj pedijatrijskih timova prema broju djece koja koriste njihove usluge vrlo nepovoljna.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Zaključno s prošlom godinom naša je županija imala samo šest timova, a broj djece koja koriste zdravstvenu zaštitu je oko 7200, što znači da na svakog liječnika dolazi 1200 mališana. Identično je loša situacija i u Međimurskoj županiji gdje je na 7000 djece pet timova, dok je možda i najlošije u Brodsko-posavskoj u kojoj sedam timova brine o 9300 mališana. Situacija nije bajna ni u ostalim županijama.

Nedostatak liječnika za djecu moguće je i razlog zašto čitave prošle godine nije bilo nijednog jedinog posjeta liječnika kući bolesnom djetetu, na čak 40 tisuća posjeta djece ordinacijama. Lani je dodajmo, odrađeno u ordinacijama više od 23 tisuće pregleda, a djeca su u 2890 slučajeva bila upućena na daljnje specijalističke preglede, što je prema broju stanovnika najmanje u Hrvatskoj i dobra je vijest.

– Mi već godinama raspisujemo natječaje na koje se nitko ne javlja. Jednostavno nitko ne želi raditi u Domu zdravlja, već odlaze uglavnom u bolnicu. Zvali smo čak i pedijatre s odjela koprivničke Pedijatrije da nam uskoče, međutim odbili su nas jer su previše zaposleni i imaju brojna dežurstva. Sličan problem imamo i s liječnicima obiteljske medicine. Mladi liječnici naprosto to ne žele raditi – kazala nam je ranije ove godine tadašnja ravnateljica Doma zdravlja Marija Krajina i potvrdila kako je tamo svaki dan otvorena pedijatrijska ambulanta s pedijatrima koji dolaze iz Čakovca, dok primjerice smjene u Đurđevcu i Križevcima odrađuju liječnici iz susjednog nam Bjelovara.

BROJ TIMOVA I OSIGURANE DJECE U 2020. (HZJZ)

ŽupanijaBroj pedijataraBroj osigurane djeceBroj pregleda
Koprivničko-križevačka6736923.240
Bjelovarsko-bilogorska810.23233.459
Virovitičko-podravska5672921.090
Varaždinska911.39435.783
Međimurska5778322.142

Lani je, primjerice, nakon odlaska pedijatra dr. Ahmeda Hassana Chouehnea u mirovinu, Dom zdravlja ostao bez stalnog domaćeg pedijatra te ga je tada mijenjao 81-godišnji liječnik Berislav Čabrić. Najavila je Krajina tada i da se očekuje da se sa specijalizacije vrati mlada liječnica koja je bila na porodiljnom. Unatoč tome, dvoje koprivničkih pedijatara dr. Zorka Valentić i dr. Ranko Vondraček već godinama „potežu“ debelo iznad propisanog standarda i gužve u njihovim ordinacijama nisu ništa čudno.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI