NA KAVI SA ŽUPANOM: ‘Na komitetu se dogovara ko bu direktor Podravke, ravnatelj Bolnice, šef ŽUC-a. E, ne može tako!’

Verica Rupčić: Predsjednica Županijske skupštine Milica Fuček ima mjesečnu naknadu u visini prosječne plaće u državi, oko 5300 kuna bruto, a ne može osigurati niti kvorum za sjednice


Autor: podravski.hr — 03.04.2013. / 11:07 Aktualno

Zašto šuti koprivničko-križevački župan Darko Koren

KOPRIVNICA – Županijsko vodstvo na kavi, odnosno pressici s novinarima, osvrnulo su danas na poplave koje su proteklih dana zahvatile koprivnički kraj, a Ivan Pal, zamjenik župana i predsjednik Stožera za zaštitu i spašavanje, otkrio je kako tek u utorak popodne u Županiju stiglo pismeno proglašenje redovnih mjera obrane od poplave za nedjelju. Prozvao je odgovornima Hrvatske vode za poplave i Josipa Pintarića iz đurđevačke Bistre.
– Niti tom čovjeku, niti toj tvrtki ne mogu vjerovati. Prozivat ću tog gospodina tako dugo dok ne bude smijenjen – kazao je Ivan Pal, zamjenik župana.
Župan i njegovi zamjenici govorili su o sazvanom nastavku Županijske skupštine, koja je dosad u više navrata prekinuta jer SDP-ova koalicija želi u prvoj točki dnevnog reda izglasati Nedjeljka Potroška za ravnatelja Županijske uprave za ceste.
Optužili su koaliciju koja se prije dvije godine hvalila kako je preuzela odgovornost za upravljanje županijom, da sada nisu u stanju osigurati kvorum za rad Županijske skupštine.
– Vidljivo je da je njima najvažnija stvar u životu da se na silu, lomljenjem preko koljena, nasilnom demokracijom izabere odgovorna osoba jedne vrlo važne ustanove. Ne može se na takav nasilan način kadrovirati, to je čisti komitetski pristup, gdje se na komitetu dogovori: Tko bu direktor Podravke? Bu Mršić. Tko bu direktor bolnice? Bu Stapar. Tko bu direktor ŽUC-a? Bu Potroško! Ne može tako – komentirao je Koren.
Otkrio je kako je iz Ministarstva gospodarstva odgovoreno kako Krešimir Janach, aktualni ravnatelj ŽUC-a, nije u sukobu interesa te smatra da natječaj za novog ravnatelja treba ponoviti nakon izbora. Na pressici je bila i Verica Rupčić, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a i HSS-a koja je spočitnula kako predsjednica Skupštine Milica Fuček ne radi svoj posao za koji je plaćena.
– Zadatak predsjednice Skupštine je osigurati kvorum da bi se mogla Skupština održati, a sada se oporbeni vijećnici prozivaju da opstruiraju rad, što nije točno. Predsjednica Skupštine ima mjesečnu naknadu u visini prosječne plaće u RH, od 5300 kuna bruto, pa mislim da bi onda, ako se poziva na moralnu odgovornost, svatko sukladno svojim ovlastima i financijskom efektu trebao biti odgovoran za ono što radi – rekla je Verica Rupčić. (as)