Na prostoru gdje su nekad pekli cigle bit će nov i moderan stambeni kvart

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prostor stare koprivničke ciglane u istoimenoj ulici uskoro kreće s prenamjenom. Točnije, u planovima je Grada Koprivnice ovdje napraviti sasvim novi stambeni kvart, a zgrade ciglane otići će u povijest. Kako nam je objasnio Alojzije Gregur, direktor tvrtke IGMA koja je vlasnik kompleksa, malo informacija postoji o povijesti rada Ciglane jer je tijekom prošlog stoljeća bilo dosta udruživanja i pripajanja te je bila pod raznim upravama i zakupnicima i zbog toga je glavnina dokumentacije uništena ili zagubljena.

-Postojeća je oprema uz neke dorade i modernizaciju radila do 2002. godine, kada se zbog nemogućnosti osiguranja dovoljne količine kvalitetne gline kao glavne sirovinske osnove za proizvodnju, te zastarjele tehnologije i nerentabilne proizvodnje, proces ugasio – kazao je Gregur.

Prolaz između proizvodnog i skladišnog dijela

Ovim velikim, danas zatvorenim kompleksom, prošetali smo s Mladenom Popijačem iz tvrtke IGMA koja je vlasnik ovog ogromnog kompleksa koji, osim zgrada, uključuje i neizgrađeno zemljište sve do Goričke ulice.

– Ove godine krenuli smo u čišćenje okoliša, a srušili smo i neke zgrade jer su bile u opasnosti od urušavanja. Sve ove zgrade koje još stoje također ćemo srušiti jer će se ovdje graditi novo naselje – objasnio nam je Popijač.

Najatraktivnija zgrada je ona koja je služila za pečenje gline, a radi se zapravo o golemoj peći s dvije ‘pećnice’, odnosno s dva tunela kroz koje je strujao zrak i pekao cigle.

Nedavno je IGMA ustupila Gradu dio zemljišta za izgradnju ceste, a o detaljima imovinsko-pravnih odnosa između Grada i IGMA-e još je prerano govoriti.

Prostor je zbog “zuba vremena” prilično zapušten

– Ciglana je zasigurno ranijih godina bila važno gradsko industrijsko središte, no s godinama i zatvaranjem te važnosti više nema tako da će ovaj prostor dobiti novu namjenu, a prvi koraci već su napravljeni – rekao je Mladen Popijač.

Danas je prema Generalnom urbanističkom planu Koprivnice taj prostor namijenjen kao zona mješovite namjene i područje visoke izgradnje, a kako smo doznali u Gradu Koprivnici, ovdje je planirana stambena zona za obiteljske kuće i višestambene zgrade te dodatne sadržaje poput parkova i drugih javnih površina.

Jedna od pećnica u kojoj se nekad pekla cigla

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI