Na vjeronauku: Učenike pitali bi li radije sjedili pored redovnika, prostitutke ili Srbina

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vjeroučiteljica u jednoj osnovnoj školi u Kastavu kod Rijeke djeci je na nastavi dala zadatak u kojem se od njih tražilo da s popisa odaberu tri osobe s kojima žele i tri osobe s kojima ne žele sjediti u vlaku.

Tako su se na popisu, između ostalih, našli homoseksualac, prostitutka iz Berlina, Rom koji je tek izašao iz zatvora, srpski vojnik iz Bosne i afrička žena koja prodaje proizvode od kože.

Našli su se tu i hrvatski tajkun, liječnik specijalist za pobačaje, Jehovin svjedok, turska glumica koja je vrlo uspješna u Hollywoodu i mladi umjetnik koji boluje od AIDS-a.

Zadatak je dala osmašima, a on je glasio ovako:

“Ukrcavaš se na vlak na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati tjedan dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu. Osobe su sljedeće”, glasi zadatak u kojem potom osnovnoškolci trebaju odabrati tri osobe s kojima bi željeli putovati i tri s kojima nikako ne bi htjeli biti u kupeu te njihove razloga za oba odgovora.

Ravnateljica Osnovne škole Milan Brozović Kastav kaže kako je upoznata s cijelom situacijom.

“Vjeroučiteljica jest dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano očitovanje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna suradnica škole, socijalna pedagoginja jer sadržaj ocjenjujemo neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima”, rekla je ravnateljica Sandra Krpan, a prenosi Index.

Naglasila je kako se njihova škola snažno zalaže za toleranciju, mir i jednakost.

Dodaje da se njena ustanova apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti. 

“Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavijestiti Ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju te postupiti sukladno pravilnicima i zakonom”, rekla je Krpan.

Takvi zadaci nisu rijetkost

Ovakve zadatke financira i EU kako bi se predrasude prema manjinama ili marginaliziranim skupinama osvijestile i kako bi se one spriječile.

Neki od gore navedenih likova poput srpskog vojnika iz Bosne i prostitutke iz Berlina nalaze se u listiću koji objavljuje “Practice”, program financiran od strane Europske unije s ciljem sprječavanja radikalizacije kroz poticanje kritičkog razmišljanja.

“Practice” je osnovan kroz Erasmus+ program, a ovaj zadatak zove se “Euro-rail a la carte”. Ideja i cilj te vježbe jest probuditi predrasude kod učenika kako bi oni iznijeli svoje viđenje i mišljenje o tome te se nakon toga s njima o tome razgovara.

Svejedno, dio javnosti i ravnateljica škole drže neprimjerenim da se ovakvi zadaci daju učenicima:

“Razgovarala sam sa socijalnom pedagoginjom i ona je rekla da se takve vježbe znaju davati kada se s učenicima rade vježbe predrasuda, ali doista je sporno ako govorimo o srpskom vojniku iz Bosne ili prostitutki iz Belina. Ja to ocjenjujem neprimjerenim”, poručuje ravnateljica.

Ministarstvo obrazovanja je za Index reklo kako to nije u njihovoj nadležnosti već u nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje, a o zapošljavanju nastavnika vjeronauka brine katehetski biskupski ured.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI