Na Županijskoj skupštini o proračunu u prvih šest mjeseci: “Napravljeno je sve što se moglo”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Glavna tema današnje sjednice Županijske skupštine, koja se pod epidemiološkim mjerama održava u koprivničkom Domu mladih bilo je izvršenje proračuna Županije za prvu polovicu godine, ali i izvješće o radu župana te županijske uprave. Od 41. skupštinara prisutno ih je 32-oje.

Župan koprivničko-križevački Darko Koren kazao je na početku kako su, s obzirom na epidemiju i njene sužene okvire poslovali i ispunili sve ono što su i zamislili i što je bilo izvedivo.

-Prihod i primici te rashodi bili su na razini 294 milijuna kuna, a u isto vrijeme lani bili su oko 200 milijuna kuna. Razlog je što smo kroz proračun ove godine bilansirali i prihode i plaće naših prosvjetnih djelatnika, ali i neke druge – kazao je uvodno prilikom izvješća o izvršenju polugodišnjeg proračuna te dodao kako tu spada i preuzimanje poslova državne uprave.

Porezni prihodi, naveo je župan, dijele se na tri skupine. Najznačajniji im je u punjenju proračuna porez na dohodak (26 milijuna kuna) i manji je za devet posto u odnosu na lanjsku godinu. Daljnji pad očekuje se zbog smanjenja gospodarskih aktivnosti zbog epidemije i u ostatku godine.

Županijski su čelnici, podsjetimo, planirali 2020. godinu završiti s 11,7 milijuna kuna gubitaka iz redovnog poslovanja. U prvih šest mjeseci minus u županijskoj blagajni bio je 2,1 milijuna kuna pa bi se moglo dogoditi da kraj godine dočekaju u povoljnijoj situaciji. Tu se ne ubrajaju preneseni gubici bolnice koji su se sada popeli već na gotovo 70 milijuna kuna.

Na kraju je izvješće o polugodišnjem izvršenju proračuna izglasano većinom skupštinara, s 24 za i osam suzdržanih.

-Naš rad bio je prilagođen novim okolnostima. Ponovno smo pojačali suradnju s jedinicama lokalnih samouprava, čak i unatoč našim stranačkim i političkim odnosima. Nastavili smo i s dobrom suradnjom s Vladom RH – kazao je župan Koren o radu županijske uprave i dodao značaj gotovo svakodnevnog informiranja Stožera civilne zaštite o epidemiji u županiji.

-Kroz paket mjera nadam se da smo dovoljno pomogli županijskom gospodarstvu u vrijeme lockdowna s 9,3 milijuna kuna. Iskazali smo i solidarnost, smanjili plaće dužnosnicima i zaposlenicima na tri mjeseca – govorio je Koren na temi o radu županijskog vodstva u prvih pola godine.

I izvješće o radu župana i njegovih suradnika je prošlo Skupštinu s 24 glasa za, pet je bilo protiv i tri su suzdržana.

Dodajmo i kako će na Skupštini biti riječi i o stanju nezaposlenosti u županiji u 2019. godini, planu gospodarenja otpadom na području županije, nastavku projekta gradnje sportskih dvorana u Rasinji, Kloštru Podravskom… i mnoge druge.


FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI