Načelnik postavio uvjet županu za obnovu škole, on poručio da ostali nisu priglupi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Varaždinska županija u svoj proračun za sljedeću godinu uvrstila je sredstva za dogradnju Osnovne škole Martijanec. Jedna je to od rijetkih škola u Varaždinskoj županiji koja još uvijek održava dvosmjensku nastavu, a dogradnja škole dugogodišnja je želja stanovništva ove općine. No,  iako je Županija za ovaj projekt osigurala više od sedam milijuna kuna, i Općina Martijanec trebala bi sudjelovati u sufinanciranju od 25 posto.

– Pozdravljamo najavu konačnog pokretanja projekta dogradnje i proširenja Osnovne škole Martijanec. Iako je briga o osnovnoj školi, pa time i dogradnja škole zakonska obveza osnivača, dakle Varaždinske županije, očito je da osnivač u ovom trenutku iz raznih povijesnih razloga ne može samostalno, bez naše pomoći, ispuniti svoju zakonsku obvezu i osigurati osmoškolcima iz općine Martijanec pohađanje nastave u jednoj smjeni na način kako je to omogućeno njihovim vršnjacima iz gotovo cijele županije – rekao je načelnik Levak.

Dražen Levak, načelnik

Levak: U funkciji nastave pa i mještana

U općini su, kažu, spremni krenuti u dogovor, ali pod uvjetom da budu usmjereni na trajno rješavanje kompletne, dosad neriješene i pravno zamršene problematike korištenja školskog kompleksa u Martijancu, ali i sigurnosti djece na županijskim prometnicama u općini prilikom dolaska i odlaska iz škole.

Budući da bi eventualno sufinanciranje dogradnje škole zahtijevalo da se Općina kreditno zaduži, jer radi se o iznosu od oko 2,4 milijuna kuna, u općini zahtijevaju da kompleks bude maksimalno iskorišten, odnosno u funkciji prvo nastave, a potom i svih mještana općine Martijanec

Načelnik Levak najavio je da će se kao uvjet za realizaciju ovog projekta svakako tražiti mogućnost korištenja nekoliko učionica za edukaciju mještana u izvannastavno vrijeme te raspolaganja s 30 posto slobodnih termina za korištenje školske sportske dvorane za treninge sportskih udruga i rekreaciju mještana, budući je Općina Martijanec s 30 posto sudjelovala u izgradnji školske sportske dvorane.

– Danas sportski klubovi s područja općine imaju mogućnost u dvorani koristiti tek dva termina tjedno. Školska sportska igrališta nisu obnavljana od izgradnje škole 1971. godine te je potrebno dogovoriti obnovu po istom principu po kojem Županija traži sufinanciranje dogradnje škole, kao i mogućnost korištenja školskih sportskih igrališta poslije nastave za potrebe klubova s područja općine i mještana – rekao je Dražen Levak te dodao da je nužna i izgradnja biciklističko-pješačkih staza uz županijske ceste na području općine.

Općina ima svoje uvjete za obnovu škole

– Tim cestama svakodnevno biciklom putuju osnovnoškolska i srednjoškolska djeca u školu i iz škole, ali istovremeno i kamioni za prijevoz drvenih trupaca, te teški tegljači za prijevoz šljunka u obližnju šljunčaru, najveću na području Varaždinske županije, a nije sagrađen niti metar biciklističke staze. Samo da jedan kamenčić s tih kamiona padne djetetu na glavu, to može uzrokovati smrtnu posljedicu. Radi sigurnosti djece nužno je po istom principu riješiti i ovu problematiku – zaključio je Dražen Levak.

Župan: Svi su shvatili, osim u Martijancu 

Nedavno je završena energetska obnova na školskoj zgradi u Martijancu, kojom  je škola iz energetskog razreda E prešla u razred B, a dvorana iz G u C razred.

Projekt je bio vrijedan 7,4 milijuna kuna, 3,1 milijun dobiven je iz EU fondova, a Varaždinska županija osigurala je 4,3 milijuna kuna.  Na završnoj konferenciji ovog projekta na projekt dogradnje nadovezao se i župan.

Župan Čačić uputio je kritiku prvom čovjeku Martijanca

– Županija je kao osnivač škola dužna osigurati uvjete za završetak obveznog osnovnoškolskog obrazovanja, što je već sada osigurano, no mi dodatno ulažemo zbog želje da djeca u ovoj županiji imaju najkvalitetnije uvjete u Hrvatskoj. S obzirom da to ni na kakav način ne predstavlja našu obvezu, očekujemo da barem minimalno u tome sudjeluje lokalna zajednica. Do danas su to, uz izuzetak Martijanca, prihvatili svi načelnici i gradonačelnici u Varaždinskoj županiji, pa se nadamo da će shvatiti i načelnik Martijanca – rekao je župan Radimir Čaćić te se nadovezao na slučaj Martijanec.

– Naravno da je problem kad nešto daješ, a nisi obvezan. Pojedini ljudi pomisle da na to imaju pravo bez da sami sudjeluju, a da su svi drugi koji su korektno sudjelovali ili priglupi ili nesposobni – naveo je Čačić.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI