Nacrt proračuna: U dvije godine Grad će Koprivnicu zadužiti za 75 milijuna kuna!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gradonačelnik Mišel Jakšić u roku je dovršio prijedlog gradskog proračuna za 2020. godinu s projekcijama za iduće dvije godine te ga je predao Gradskome vijeću na usvajanje, a rasprava će se odigrati na sutrašnjoj (utorak) sjednici.

Proračun je „iskubiciran“ na 263 milijuna kuna, s tim da su u njega prvi put, po nalogu Ministartsva financija, uključeni prihodi i rashodi svih proračunskih korisnika poput škola i vrtića.

Među ostalim, proračunom je planirano zaduženje od 21,8 milijuna kuna u idućoj te 54,6 milijuna kuna u 2021. godini. Iako to nije specificirano, može se pretpostaviti kako će glavnina tog novca ići za uređenje središnjih gradskih trgova te za gradnju nove škole. U prihode za iduću godinu također je ubrojeno 16 milijuna kuna, koliko Grad misli uprihoditi prodajom još 25 posto plinskog biznisa.

– Na temeljima koje imamo u visokom komunalnom i društvenom standardu, pokrećemo novi investicijski ciklus. Koprivnica danas ima dovoljno snažan fiskalni kapacitet da kroz vlastiti proračun može iznijeti ono što se nalazi u prijedlogu proračuna – izjavio je Jakšić.

Izdvojio je i ključne investicije koje njegova administracija namjerava realizirati – izgradnja osnovne škole na Podolicama, izgradnja sportske dvorane za osnovnu školu Đure Estera, rekonstrukcija Zrinskog trga, završetak Reciklažnog dvorišta u Herešinu, gradnja novog vrtića u Starigradu i obnova osnovne škole Antuna Nemčića Gostovinskog.

– Naš EU-tim priprema i prijave obnove osnovne škole Đure Estera, naših područnih škola te kompostanu u Herešinu. Isto tako, pripremljeni su novi iskoraci na polju stipendija, poticanja mladih kroz kupovinu gradilišta i nikad veća izdvajanja na području socijalne skrbi. Pozitivni gospodarski trendovi doprinose fiskalnom kapacitetu i zato nam je namjera iskoristiti financijsku snagu i zakonske okvire za navedene investicije. To je svrha gradskog proračuna jer ne želimo biti uprava koja će razvoj svaliti na teret građana kroz, primjerice, uvođenje prireza – kazao je Jakšić.

Zaključio je kako vjeruje da će pozitivna i proaktivna investicijska politika u Koprivnici doprinijeti tome da i država poprati grad i kraj kroz svoje investicije.

– Očekujem i da Koprivničko- križevačka županija pokrene gradnju obrtničke škole kao važan obrazovni resurs potreban našem gospodarstvu – zaključio je Jakšić komentar svog prijedloga proračuna.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI