Nada Sedmak: Ove godine skoro da i nije bilo meda

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pčelari s đurđevačkog područja u ovoj sezoni bilježe iznimno male prinose meda. Na katastrofalnu sezonu odrazio se kišovit svibanj pa je bagrem u potpunosti podbacio, a i s lipom su prinosi bili loši.

Đurđevčanka Nada Sedmak, kao i svi pčelari, polako zbraja gubitke u ovoj sezoni. Sa 150 košnica trenutno je “navrcala” oko 500 kilograma meda pa je ova sezona jedna od najgorih u posljednjih nekoliko godina jer se u idealnim sezonama prinosi kreću oko 40 kilograma po košnici.  

– Za nas su prinosi meda manji za čak 90 posto. Možemo reći da skoro i nije bilo meda. Kesten smo ostavili pčelama za prihranu pa već sad zaključujemo sezonu što se tiče prinosa – kaže Nada Sedmak.

Pčelare, dodaje ona, u posljednjih nekoliko godina stalno prate pehovi s vremenskim prilikama, što se odražava na prinose. U posljednjih pet godina jedino je prošla sezona bila dobra za pčelare.

– Lani smo imali odlične prinose i to će nam spasiti ovu sezonu jer nismo sav med predali otkupljivačima pa ga imamo za naše stalne mušterije i prodaju na kućnom pragu – dodaje Nada Sedmak.

I cijene koje nude otkupljivači ne idu na ruku pčelarima, kao ni uvoznički lobiji koji ih stalno “ruši”. Zbog toga se većina pčelara oslanja na vlastiti prodaju kojom mogu dobiti do 15 kuna više po kilogramu. – Otkupljivači za med nude od 20 do 28 kuna po kilogramu, ovisno o sorti, dok vlastitom prodajom dobivamo minimalno 40 kuna. To je razlog zbog kojeg mi nismo prodali sav lanjski med pa ćemo nekako lakše podnijeti ovu katastrofalnu sezonu. Još uvijek ima potrošača koji cijene domaću proizvodnju i kvalitetu pa se kroz vlastitu prodaju može ostvariti i kakva-takva zarada – zaključila je Nada Sedmak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI