Nada Šešić dobila nagradu za životno djelo: Mladi njeguju baštinu, no rijetki su oni koji su spremni podrediti život

Zlata Bartl, Zlatko Kauzlarić Atač, Dragutin Feletar, Pavle Gaži, Pajo Kanižaj, i sada Nada Šešić. Nagrada Grada Koprivnice za životno djelo ne dijeli se baš svake godine, a svi koji se njome mogu pohvaliti ostavili su velik trag u Koprivnici – baš poput i ovogodišnje laureatkinje.

Mnogi upućeni rekli bi, i ne bi pogriješili, kako folklorna i tradicijska baština koprivničke, ali i čitave Podravine ne bi bila ni blizu ovakve kakvu danas poznajemo da nije bilo Nade Šešić. Zahvaljujući njoj i njeni nasljednici imat će dosta materijala i ideja kako bi i naša povijest ostala i dalje živa.

Članak je objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista

– Mnogo je ambicioznih i mladih koji su vrijedni i marljivi i vjerujem da će jednom stajati na mjestu nas nagrađenih – rekla je Nada Šešić koja vjeruje i zna da ljubav u folklornu i tradicijsku baštinu ne blijedi.

Jedino, kako kaže, među mladima teško je naći nekoga tko će život posvetiti, poput nje, organizaciji, onom mukotrpnom radu na prikupljanju i objedinjavanju materijala, pa i „šefovanju“ ako baš tako želite.

– Kad bih morala povući crtu, sigurno sam najponosnija na kćer Ninu koja je ostala u folkloru i još uvijek se nadam da će možda ona nastaviti mojim putem. No, jako je teško biti voditelj – navodi Nada, koja je još uvijek predsjednica i umjetnička voditeljica Folklornog ansambla Koprivnica, predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga, koja je ove godine primila i najveću zlatnu diplomu Hrvatskog sabora kulture za doprinos u stvaralaštvu.

– Nisam očekivala ovu nagradu, kao vjerojatno ni oni prije mene. Jednostavno radiš ono što voliš, a nagrade i priznanja dolaze kao nekakve „kockice“ koje se slažu u tom mozaiku – smatra Nada Šešić koja još uvijek priprema veliki koncert folklornog ansambla ovaj petak u Domoljubu, iako po svemu sudeći, zbog epidemioloških mjera to neće biti moguće.

– Ništa se ne smije prepustiti slučaju – reći će i dodati kako u „kulturnu“ penziju ne misli otići, ima još mnogo materijala koje treba pripremiti za scenu i prenijeti znanje mlađim generacijama koje dolaze.

Zahvalna je, dodaje, i Gradu što im rješava problem s prostorom. U 40 godina promijenili su već 15-ak lokacija, a sada su uglavnom u Domoljubu gdje bi uskoro trebali dobiti i trajniji smještaj, scenu pa i prostore za glazbala.

Mnogi Nadu Šešić poznaju i kao upornu i vrsnu stomatologinju koja je zdravstveno odgajala generacije i generacija Koprivničanaca i promicala oralnu higijenu. I na taj dio karijere iznimno je ponosna. – Kad bih morala nešto izdvojiti iz svog dugogodišnjeg rada, onda bi upravo aktivnosti na promociji dentalne higijene bile u vrhu. No, taj posao ne smije stati i djeci, ali i roditeljima treba iznova ponavljati koliko je to važno za njihovo zdravlje – ističe Nada Šešić.

Foto Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI