Nadin plot: Ogradu delamo sami, od leske, treba puno muke, al se isplati

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nada Domitrović iz Lukovca, mjesta u općini Rasinja, zasigurno ima najoriginalniji plot u Podravini.

Riječ je o leskovom plotu, ručnom radu, koji izrađuju ona i suprug Darko, a onda dio po dio konstrukcije postave među stupove.

– U šumi smo nabrali leske, a onda smo ih doma gulili, rezali i s čavlima zabili za poprečnu letvu. Nekad se takvi ploti nisu zabijali, no bili su puno gušće pleteni – kazuje Nada Domitrović, rodom iz Zagorja, gdje su pleteni plotovi tradicija. Za izradu takve ograde potrebno je puno truda, no ona i suprug ne žale. Svaki slobodan trenutak, dok se suprug vrati s posla, koriste za izradu plota, a plan im je takvim plotom ograditi cijelo dvorište.

– I ostatak plota spreman je u šupi, samo ga moramo postaviti. Darko ga je celu zimu tesal. Išli smo seći leske v šumu i tak nam je vreme prešlo. A kaj bumo delali celu zimu, gledeli se. Nismo više tak mladi – veli Nada Domitrović. Kazuje da takav plot, dobro postavljen, osušen i obojen, može potrajati godinama, ali ne mora se nužno bojiti. Cijeli ogradu radili su dva mjeseca, no plot nije jedino drveno što imaju u dvorištu. U doradi je i drvena garaža, ali ipak ne od ljeskovih šiba.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI