Nadin plot: Ogradu delamo sami, od leske, treba puno muke, al se isplati

Podravski list profile

Nada Domitrović iz Lukovca, mjesta u općini Rasinja, zasigurno ima najoriginalniji plot u Podravini.

Riječ je o leskovom plotu, ručnom radu, koji izrađuju ona i suprug Darko, a onda dio po dio konstrukcije postave među stupove.

– U šumi smo nabrali leske, a onda smo ih doma gulili, rezali i s čavlima zabili za poprečnu letvu. Nekad se takvi ploti nisu zabijali, no bili su puno gušće pleteni – kazuje Nada Domitrović, rodom iz Zagorja, gdje su pleteni plotovi tradicija. Za izradu takve ograde potrebno je puno truda, no ona i suprug ne žale. Svaki slobodan trenutak, dok se suprug vrati s posla, koriste za izradu plota, a plan im je takvim plotom ograditi cijelo dvorište.

– I ostatak plota spreman je u šupi, samo ga moramo postaviti. Darko ga je celu zimu tesal. Išli smo seći leske v šumu i tak nam je vreme prešlo. A kaj bumo delali celu zimu, gledeli se. Nismo više tak mladi – veli Nada Domitrović. Kazuje da takav plot, dobro postavljen, osušen i obojen, može potrajati godinama, ali ne mora se nužno bojiti. Cijeli ogradu radili su dva mjeseca, no plot nije jedino drveno što imaju u dvorištu. U doradi je i drvena garaža, ali ipak ne od ljeskovih šiba.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI