Naduti ste, imate vrtoglavice i bolove? Možda je ne biste smjeli ove namirnice…

Podravski list profile

Prema nekim istraživanjima, čak 40 posto svjetske populacije ima neki stupanj intolerancije na gluten, a devet od deset njih to ne zna. U Hrvatskoj, od čak 500 osoba, samo jedna osoba zna za probleme s glutenom. U posljednje se vrijeme o toj temi sve više priča, stoga je važno objasniti o čemu je točno riječ.

Alergija na hranu i intolerancija dvije su različite stvari. Kada je riječ o alergiji na gluten, odnosno tvari koja se nalazi u žitaricama pšenice, ječma i raži, simptomi mogu biti blagi poput osipa i oticanja kože, ali i intenzivni – tada govorimo o anafilaktičkom šoku koji može dovesti do smrti ako osoba ne dobije hitnu medicinsku pomoć. Nažalost, alergije na hranu zasad se ne mogu izliječiti, ali je određenim metodama moguće ublažiti alergijske reakcije. Intolerancija je pak zakašnjela reakcija organizma na određene tvari u hrani. U slučaju intolerancije na gluten to mogu biti probavne smetnje kao što su plinovi, nadutost, proljev, pa čak i zatvor, što je najizraženije kod djece nakon konzumiranja glutena, potom tzv. “pileća koža” na rukama, zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten, autoimune bolesti kao što su Hashimotov tireoiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skleroderma ili multipla skleroza te neurološki simptomi kao što su vrtoglavica ili osjećaj da gubite ravnotežu.

Također, to mogu biti upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima), anksioznost, depresija i česte promjene raspoloženja. Celijakija ili glutenska enteropatija najčešća je kronična gastroenterološka autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten. Prepoznavanje intolerancije na gluten nije lako, posebno u njenim ranim fazama. Kasnije, ona može prerasti u celijakiju. Simptomi su dugotrajni proljevi ili česte masne i jako neugodne stolice, bolovi u trbuhu, gubitak na težini, gubitak teka i slaba mišićna masa.

Jedini lijek za celijakiju je bezglutenska prehrana, a isto vrijedi i u slučaju intolerancije na gluten. Ako sumnjate na intoleranciju, tjedan dana izbjegavajte konzumirati gluten i pratite hoće li simptomi nestati. Postoje i testovi kojima se dokazuje intolerancija na određene namirnice. Jedna od najčešćih intolerancija, uz gluten, je na laktozu, koja se manifestira vrlo sličnim simptomima kao i na gluten. Liječnici savjetuju izbjegavanje tih namirnica i korištenje zamjenskih, poput bezglutenskog brašna i mlijeka bez laktoze, ali svakako je potrebno posjetiti liječnika, obaviti potrebne pretrage i konzultirati se o daljnjem režimu prehrane kako bi se sačuvalo zdravlje.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti