Nadzorni odbor bira: Goran Markulin ili Davor Doko, zna se tko će na kraju odlučiti

Piše Mladen Švaco, glavni urednik Podravskog lista

Kroz desetak će dana Nadzorni odbor Podravke izabrati novog predsjednika uprave najveće koprivničke tvrtke. Po kuloarima i medijima danima se provlače imena kandidata, onih koji bi se sami, ili koje bi netko drugi želio vidjeti na na čelu Podravke. U tom se kontekstu spominju imena bivše ministrice Dalić, predsjednika HGK-a Burilovića, šefa Belupa Kolarića, članice Podravkine uprave Šapine, glavnog Podravkinog financijaša Davora Doke, ali i bivšeg člana Podravkine uprave, a danas predsjednika uprave zadarskog Cromarisa, Koprivničanca Gorana Markulina. Neki od njih bili su ozbiljni kandidati samo sebi, neki su bili, ali su ih u ranoj fazi igre iz nje izbacile njihove, još friške, i u javnosti nezaboravljene afere, pa ostaje dojam da su do kraja igre u njoj ostala još samo dva imena, Goran Markulin i Davor Doko. 

Zašto su Doko i Markulin najozbiljniji kandidati? Zato što su, za razliku od nekih kandidata, obrazovani i do svojih su diploma došli učenjem i znanjem, zato što se za razliku od nekih za njih ne vežu nikakve afere, i zato što oni, za razliku od nekih, dobro poznaju korporativno upravljanje, Podravku, njeno tržište, ljude i brendove i treba im najmanje vremena da postanu potpuno operativni, a to je posebno važno jer se novi predsjednik bira samo na godinu dana, odnosno do veljače iduće godine kada izlazi mandat sadašnjoj upravi.

Baš zbog tog kontinuiteta, mirovinski fondovi, ili dio njih, na čelu Podravke htjeli bi vidjeti Davora Doku, sadašnjeg člana uprave. Ipak, do sastava Podravkine uprave uvijek se dolazi kompromisom između vlasnika, mirovinskih fondova i politike, i već neko vrijeme postoji nepisano pravilo da politika daje predsjednika, a mirovinci financijaša. Tako je bilo i prije četiri godine kada se birala sadašnja uprava; Pucar je bio izbor politike, a Doko mirovinaca.

Lokalna zajednica ili lokalna politika na čelu Podravke željela bi vidjeti Gorana Markulina. On, iako ga u Podravci nema već niz godina, jako dobro poznaje sustav Podravke, ali i ljude među koji bi došao. Markulin je, nakon što je 2008. godine napustio Podravku, godinu dana bio član uprave Adrisa, a nakon toga već dvanaest godina vrlo uspješno vodi Adrisovu tvrtku Cromaris koja pod njegovim vodstvom svake godine bilježi dvoznamenkati rast proizvodnje i prodaje i danas je po veličini  šesta tvrtka u svijetu po proizvodnji bijele ribe.

Markulin je vrlo cijenjen u poslovnim krugovima, spreman se, unatoč boljim financijskim uvjetima koje ima u Cromarisu, vratiti u Podravku,  a osim lokalnoj zajednici, navodno je najprihvatljiviji kandidat i dijelu mirovinskih fondova. Osim vrhunskog CV-a, Markulin je i rođeni Koprivničanac, i njegovo imenovanje najbolje bi prihvatili i radnici i grad, i to mu daje dodatnu prednost u odnosu na Doku, jer država i mirovinski fondovi kontroliraju Podravku, ali Podravka nije kao neke državne firme poput HEP-a, HŽ-a, Hrvatskih šuma i Hrvatskih cesta. Podravka je nastala u jednoj maloj sredini i ta sredina jako emotivno doživljava sve što se događa u Podravci i kako se njeni vlasnici prema njoj odnose. Podravka, kao i druge, malo prije spomenute firme, ima gazdu, ali za razliku od njih, Podravka još uvijek ima i oca i mater, radnike koji su je stvorili i grad u kojem je rasla, a oni je, bez obzira na to što više formalno nije njihova, doživljavaju kao svoju i od svoje države očekuju da o tome vodi računa.

Komentar je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista u ponedjeljak…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI