Najbolja učenica srednje škole: Živjela sam u Njemačkoj, ali ovdje je ljepše

Diana Laura Jantol ovogodišnja je dobitnica nagrade za najbolju učenicu Srednje škole Ludbreg, u kojoj pohađa četvrti razred opće gimnazije. Sve razrede završila je odličnim općim uspjehom, a zasigurno će tako biti i u četvrtom razredu. Tijekom svog školovanja bila je izuzetno aktivna u više područja kao što su biologija, informatika, engleski i njemački jezik te hrvatski jezik. Najveći uspjeh postigla je osvojivši treće mjesto na državnom natjecanju iz njemačkog jezika, a sama nam je ispričala i nešto više o natjecanjima i plasmanima koje je ostvarivala tijekom svog školovanja.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Najveći je uspjeh sigurno treće mjesto na državnom iz njemačkog, a osim toga, išla sam na sva natjecanja koja sam stizala. Tako sam bila druga na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika, bila sam na natjecanju iz matematike ‘Dabar’, natjecanju iz informatike ‘Klokan’, na ‘Statističkoj olimpijadi’, natjecanjima Best in English i ‘Večer matematike’ – ispričala nam je ova 19-godišnjakinja.

Diana Laura Jantol

Diana Laura inače dolazi iz Kapele Podravske, osnovnu školu pohađala je u Bukovcu gdje je u osmom razredu također bila proglašena najboljom učenicom te je sudjelovala na državnom natjecanju iz njemačkog, a zanimljivo je da je rođena i živjela upravo u Njemačkoj do sedme godine.

– Moji su se iz Njemačke u Hrvatsku doselili kada sam ja tamo išla u prvi razred pa kad smo došli ovdje, išla sam natrag u vrtić kako bih točno naučila hrvatski. Zbog toga sam i na natjecanjima u kategoriji u kojoj su izvorni govornici njemačkog poput mene, dok postoji druga kategorija za učenike koji su iz Hrvatske i njemački uče samo na nastavi. Inače su školsko i županijsko natjecanje bili održani u školi, dok je državno održano online, a moram zahvaliti i mojoj razrednici i mentorici Bojani Marijanović – ispričala je Diana Laura koja je rekla i kako je u početku imala ‘problem’ u školi jer je znala pričati samo kajkavski pa je dobila zadatak da doma pričati standardni kako bi naučila riječi.

Kad smo je pitali da usporedi život u Njemačkoj i Hrvatskoj iako se kao mala doselila ovdje, bez puno razmišljanja rekla je kako je ovdje ljepše i kako se ne bi htjela odseliti, a ispričala nam je svoje planove za fakultet.

– Koliko se sjećam Njemačke, sjećam se velikih zgrada i puno prometa što se meni nikako ne sviđa. Ja više volim živjeti na selu,  a Ludbreg mi se sviđa jer je manji grad. To je jedan od razloga zašto mi je zasad prvi izbor za fakultet strojarstvo na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. Uvijek sam voljela crtanje i tehničku kulturu pa je prva ideja bila arhitektura, no želim biti blizu kuće pa su u obzir išli fakulteti u Varaždinu, Čakovcu ili Koprivnici, a najviše mi se sviđa upravo strojarstvo – rekla je Diana Laura.

Na maturi će polagati višu razinu iz svih predmeta iako joj je za željeni faks dovoljna i B razina, no kaže kako će ići na višu razinu u slučaju da do srpnja promijeni želju za fakultet. U slobodno vrijeme, kojeg nema puno, voli fotografirati i to najviše prirodu, a za jednu svoju fotografiju osvojila je i nagradu.

– Natjecala sam se na natjecanju ‘Ponos domovine’ na koju sam poslala svoju fotografiju izlaska sunca iako su je oni preimenovali u ‘Zalazak sunca’ i na tom natjecanju bila sam treća. Kad imam vremena ili vidim nešto zanimljivo, volim fotografirati. Volim gledati serije, a nekad sam išla i u glazbenu školu te sam probala i karate, no zbog školskih obveza sam odustala od toga tako da sada želim završiti srednju školu i uspješno riješiti maturu – rekla je za kraj Diana Laura, a mi ne sumnjamo da će tako i biti.

FOTO Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI