Najbolja županija u Hrvatskoj: Skoro svaki deseti stanovnik je i vatrogasac!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Svečanim mimohodom vatrogasnih vozila u subotu je u Koprivnici obilježen tjedan vatrogastva i blagdan Sv. Florijana, zaštitnika svih vatrogasaca i vatrogaskinja. Brojni su građani, mali i veliki, mogli razgledati vozila i upoznati se s radom naših hrabrih vatrogasaca.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Vatrogasna tradicija u našoj županiji traje dugih 147 godina kad su osnovani DVD-i u Koprivnici i Križevcima, a danas s pravom nosimo titulu jedne od najvatrogasnijih županija u Hrvatskoj. Najstarija društva nakon njih su DVD Virje sa 143 godine, DVD Đurđevac sa 141 godinom, DVD Novigrad Podravski sa 142 godine, DVD Legrad sa 137 godina…

Po broju vatrogasaca, mladeži, operativaca, dobrovoljaca i ostalih zvanja ima županija s većim brojem, no ako gledamo u odnosu na broj stanovnika, tu smo zasigurno najbolji. U našoj županiji trenutno je upisano ukupno 8345 vatrogasaca. Među njima je čak 7536 osposobljenih za različita vatrogasna zvanja i specijalnosti u vatrogastvu.

– Trenutno imamo upisanih 1423 operativnih vatrogasaca koji ispunjavaju sve Zakonom o vatrogastvu propisane uvjete od čega je 1301 operativni vatrogasac u dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama, dok je 122 profesionalnih vatrogasaca zaposleno u javnim vatrogasnim postrojbama gradova – rekao nam je zapovjednik Vatrogasne zajednice županije Zvonimir Habijan koji je potvrdio kako je po ukupnom broju upisanih članova u Vatronet aplikaciji Hrvatske vatrogasne zajednice naša županija sigurno jedna od najvatrogasnijih županija.

BROJ VATROGASACA PO ŽUPANIJAMA

ŽupanijaBroj vatrogasacaBroj stanovnika
Koprivničko-križevačka8400105.000
Varaždinska11.000170.000
Međimurska6500110.000
Virovitičko-podravska400078.000

– Grad Križevci su sigurno grad s najviše vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika. Svaki sedmi stanovnik grada Križevaca je član nekog od 35 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području grada Križevaca – dometnuo je Habijan, a mi dodajemo kako uz tri profesionalne gradske postrojbe (JVP) na području županije djeluju čak 143 dobrovoljna vatrogasna društva.

Požari, poplave, krize poput onih migrantskih ili sada epidemije dokazuju kako je vatrogastvona području naše županijenajbrojnija, najopremljenija i najorganiziranija temeljna snaga sustava civilne zaštite.

– Posebnu pažnju posvećujemo osposobljavanju i edukaciji mladih vatrogasnih kadrova za različita vatrogasna zvanja i specijalnosti jer bez njih nema napretka u vatrogastvu – ističe Habijan i dodaje:

Zvonimir Habijan

– Možemo reći da se ljubav prema vatrogastvu prenosi s koljena na koljeno unutar obitelji ili bliskih prijatelja, a sve izvannastavne fizičke i motoričke aktivnosti, druženja i razna natjecanja u ekipi, grupi ili timu kod djece i mladeži razvijaju natjecateljski duh, poboljšavaju njihovu međusobnu komunikaciju i pozitivno utječu na razvoj djece. Gledajući i slušajući iskustva odraslih vatrogasaca, stječu određena stručna znanja i vještine, a kod djece se razvija želja za pružanjem međusobne pomoći ili drugim osobama u nevolji.

U svibnju, mjesecu zaštite od požara u RH, u kojem slave i Dan vatrogastva i nebeskog zaštitnika sv. Florijana, većina članica Zajednice, poput koprivničke, organizira javne pokazne vatrogasne vježbe, taktičko-tehničke vatrogasne zborove, odlaze na svečane mise za vatrogasce, obilaze vrtiće i škole s promotivno-edukativnim materijalima gdje prezentiraju najmlađima zanimanje „vatrogasac“ kao i opremu i vozila kojima se vatrogasci svakodnevno koriste.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI