NAJBOLJI U HRVATSKOJ Marija Podolski: Kako smo postali prvaci u povlačenju novca iz EU fondova

Uglavnom, iz Bruxellesa je u tri godine „povučeno“ više novca no što iznosi jednogodišnji izvorni gradski proračun


Autor: podravski.hr — 15.10.2018. / 16:04 Aktualno

Marija Podolski, stručnjakinja za EU fondove u križevačkoj Gradskoj upravi

To što su u tri godine, od 2015. do 2017., povukli oko 70 milijuna europskih kuna Križevcima je nedavno donijelo titlu Šampion EU fondova, koju dodjeljuju portal gradonačelnik.hr, Hanza Media i agencija Ipsos.
Zvuči gotovo nevjerojatno da je grad koji sve do ove godine čak nije imao posebnu ustrojbenu jedinicu za europske fondove „pobijedio“ konkurenciju. Tko su ljudi koji stoje iza tog uspjeha?
Glavninu posla iznio je Upravni odjel za gospodarstvo i financije na čelu s bivšim pročelnikom Darkom Masnecom, koji sada radi u Županiji, a za svaki projekt ustrojavali su se radni timovi koje bi sačinjavali drugi gradski službenici iz raznih upravnih odjela.
– Prvi projekt radili smo 2007. i 2008. godine i to je bio rad dvoje-troje entuzijasta u gradskoj upravi. Imali smo podršku tadašnjeg gradonačelnika Branka Hrga koji je svojim autoritetom često ‘prelomio’ stvari kad je došlo do problema – prisjeća se Masnec.
Početkom 2010. godine u njegovu upravnom odjelu zapošljava se mlada ekonomistica Marija Podolski, koja se pridružuje radu na iduća dva projekta i, stjecajem okolnosti, specijalizira se za to područje. Ona i Masnec bili su voditelji glavnine europskih projekta koji su Križevcima donijeli priznanje.
Radi se o gradnji Razvojnog centra i tehnološkog parka, gradnji biciklističkih i pješačko-biciklističkih staza, osiguravanju pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju, osiguravanju besplatne školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva te izgradnji ceste između Malih i Velikih Sesveta. Uglavnom, iz Bruxellesa je u tri godine „povučeno“ više novca no što iznosi jednogodišnji izvorni gradski proračun.
– Kad sam počela raditi, nisam imala nikakvih znanja i iskustava na polju europskih fondova te sam učila, kako se kaže, u hodu. U prvim projektima bili su angažirani vanjski konzultanti, no ubrzo smo shvatili da svu dokumentaciju možemo pripremiti sami te ih potom više nismo koristili. Iskustava o radu na europskim projektima u okruženju bilo je malo, a i državna tijela nisu tada bila od velike pomoći – veli Marija Podolski.
Do ulaska Hrvatske u Europsku unije, dodaje, bilo je vrlo malo natječaja na koje su se Križevci uopće mogli prijaviti. Osim toga, u to doba gradska financijska situacija nije bila bajna, pa su i mogućnosti ‘lokalne komponente’ u financiranju bile sužene. Usto, procedura za projekte prilično je komplicirana, a dokumentacija obimna, pa je trebalo vremena da se svladaju ‘tajne zanata’.
– Primjerice, izvještaj za uređenje turističkog informativnog centra bio je sadržan u čak 20 registratora i kad se on slao na kontrolu, bilo je potrebno priložiti i kopije, tako da je izvještaj za samo taj jedan projekt napunio čitav automobil – reći će Marija Podolski.
A koliko su kontrole rigorozne, svjedoči nedavan primjer. Križevci su s mađarskim partnerom prijavili uređenje sportskog kompleksa kod Ratarske šume i on nije prošao jer je mađarski partner dostavio potvrdu o vlastitom financijskom sudjelovanju s pogrešnom procjenom u iznosu od samo – pola eura.
– Svi projekti koje smo radili uspješno smo završili, a valja naglasiti da smo u međunarodnim projektima uglavnom mi bili voditelji, odnosno glavni korisnici. Drago mi je što je Grad dobio nagradu i drago mi je što smo realizirali stvari koje se mogu vidjeti – obnavljali su se objekti, gradile pješačke i biciklističke staze, ceste… Sinagogu nikad ne bismo obnovili bez europskih fondova, u Tehnološkom parku otvaraju se startupovi i radna mjesta – rekao je Masnec.
I njega i Mariju Podolski ljuti što se u gradskim kuloarima mogu čuti pogrdni komentari tipa „zašto je uopće trebalo raditi ovo ili ono“, pa čak i tvrdnje da europski novac Križevcima nije donio bogznakakvu korist.
– Nema sumnje da su europski projekti podigli kvalitetu života u našem gradu – složit će se dvojac najzaslužniji za priznanje Šampion EU fondova. (hš)

Marija Podolski: Učila sam u hodu

FOTO: NIKOLA WOLF