NAJBOLJI U HRVATSKOJ Najveći rujanski pad nezaposlenosti u našoj i Međimurskoj županiji

Među najboljim smo županijama i kad se usporedi lanjski rujan: u godinu dana nezaposlenost nam je manja za 26 posto


Autor: podravski.hr — 24.10.2017. / 14:55 Aktualno

Pogon nekadašnjeg čakovečkog MTČ-a (arhivska snimka)

KOPRIVNICA – Naša i Međimurska županija zabilježile su u rujnu najveći pad nezaposlenosti u odnosu na kolovoz, izvijestio je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prema tim podacima, na području naše županije nezaposlenih je manje za 8,6 posto, a u Međimurju za 11,6 posto.
Među najboljim smo županijama i kad se usporedi lanjski rujan: u godinu dana nezaposlenost nam je manja za 26 posto. Trenutačno je na županijskom Zavodu za zapošljavanje evidentirano oko 2900 osoba koje traže posao.
Nezaposlenost je u odnosu na ovogodišnji kolovoz uglavnom padala i u našem okruženju. U rujnu je, tako, na području Varaždina 5,6 posto manje osoba bez posla, u Zagorju gotovo šest posto, a Virovitici 3,8 posto. Bjelovarski kraj među rijetkima je u državi s rastom evidentirane nezaposlenosti od 0,4 posto.
Osim u Bjelovaru, nezaposlenost je tijekom rujna rasla na područjima Zadra, Istre, Šibenika i Osijeka. Dok se u primorskim županijama te brojke mogu tumačiti završetkom iznimno uspješne turističke sezone koja je angažirala priličan broj sezonske radne snage, u slučaju Slavonije to bi mogao biti novi dokaz negativnih gospodarskih trendova.
Na višemjesečni pad nezaposlenosti utječu i odjave s burze zbog odlaska u inozemstvo te brisanje iz evidencije osoba koje nisu aktivne u pronalasku posla. S druge strane, zadnjih je godina kontinuirano padala i zaposlenost, što je podatak koji ne daje nadu u svjetliju budućnost. (rm)
FOTO: ARHIVA