NAJEZDA LISICA Martina: ‘Dođe nam u dvorište u pola bijela dana i ničeg se ne boji, kao da pozira dok je fotkamo’

Vlasti su, kažu, nemoćne jer lovci ne smiju pucati u naselju


Autor: podravski.hr — 09.12.2017. / 16:15 Aktualno

Lisica prošli tjedan u podravskom dvorištu

“Pogledajte kako se namjesti i pozira”, pokazuje nam Martina Petras iz Novigrada Podravskog kod Koprivnice fotografiju lisice u njezinu dvorištu.
Lija sjedi i gleda u objektiv mobitela. Ni da mrdne. Mještani su u strahu za djecu jer je puno selo tih divljih napasnika koji tragaju za hranom. Vlasti su, kažu, nemoćne jer se na lisice u naseljenim mjestima ne smije pucati.
“U pet minuta u pola bijela dana lisica nam je prošli tjedan triput došla u dvorište i dvaput smo je jedva otjerali lupanjem po žlijebu i vikanjem. Ali, ne daleko, otišla je u štagelj. Znam da lovci ne mogu pucati u selu, ali ovo nije normalno. Nismo jedini s tim problemom. Susjedima je zaklala sve kokoši, šeće se uredno ulicama, dočekuje i ispraća ljude na željezničkoj stanici. Treba li nekog ugristi i zaraziti bjesnoćom da bi se konačno nešto poduzelo ili se ipak bude našlo rješenje i prije (ne daj Bože) tragedije”, napisala je Martina Petras na Facebook profilu općinskog načelnika Zdravka Brljeka.
Na odgovor nije trebala dugo čekati.

Lisica pozira zabrinutoj mještanki

“Pojava divljih životinja u naseljima je sve učestalija, a zakonska regulativa ne omogućava jednostavno rješenje. Da bi ostali u okviru zakona (Zakon o zaštiti životinja, Zakon o lovstvu, Uredbe vezane uz zaštitu divljači itd.), krećemo u izradu Programa zaštite divljači izvan područja lovišta. Takav Program je preduvjet za postupanje lovaca – po potrebi uz sudjelovanje policije. Za izradu programa u proračunu za 2018. predvidjeli smo 12.000 kuna”, odgovorio je načelnik.
No, dok se program ne donese i sprovede u djelo, mještani će i dalje strahovati. Jer lija je u – kokošinjcu. (rm)
FOTO: MARTINA PETRAS