NAJHUMANIJI SMO U DRŽAVI Zlatni rekorder Stjepan Lončar dosad darovao čak 67 litara svoje krvi!

Prošle godine s 8553 ukupno darivane doze krvi Koprivničko-križevačka županija zasjela je na prvo mjesto u državi u odnosu na broj stanovnika


Autor: podravski.hr — 05.07.2013. / 9:21 Aktualno

Humani i nesebični građani s područja Koprivničko-križevačke županije najbolji su darivatelji krvi u cijeloj Hrvatskoj! Prošle godine s 8553 darivane doze zasjeli su na prvo mjesto u odnosu na broj stanovnika.
Dubravka Jaković, predsjednica županijskoga Crvenog križa, ističe kako su podaci za prvih pet mjeseci ove godine, kada je prikupljeno 3176 doza dragocjene tekućine, također obećavajući. Po broju darivanja prednjači koprivničko područje, no jedan od razloga je i taj što se organizira više akcija prikupljanja krvi, a i to što je na raspolaganju transfuzijska služba iz koprivničke bolnice.
Na koprivničkom području lani je prikupljeno 5985 doza krvi, na križevačkom 1294, a na đurđevačkom 1274 doze. Nakon što se prikupe dragovoljno darivane doze krvi, Zavod za transfuzijsku medicinu ih vozi u Zagreb, tamo se rade različiti pripravci i distribuiraju po potrebi u sve hrvatske bolnice.
– Hrvatska je zemlja u kojoj još ni jedna osoba nije umrla zbog nedostatka krvi. Od jedne doze se, pak, može izraditi više pripravaka i tako se može spasiti, ovisno o slučaju, i do četiri ljudska života – kaže Dubravka Jaković.
Muškarci nakon sto darivanja, a žena nakon 75 darivanja krvi dobivaju i posebno priznanje predsjednika RH, i to Odlikovanje reda Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski, a takvih je u našoj županiji čak 51.
Rekordera, onih s više od 125 darivanja, što znači da ruku solidarnosti pružaju već više od 30 godina, imamo sedmero, a to su Mirko Fogl, Zdravko Fajt, Josip Hrupek, Stjepan Lončar, Petar Kutičić, Zlatko Šestak i Petar Rac.
– Zadovoljni smo i mladima koji nam se stalno priključuju, primjerice, prošle godine prvi put krv je darivalo 214 mladića i 131 djevojka s navršenih 18 godina u akcijama koje smo organizirali u srednjim školama – kazala je Dubravka Jaković.
Stjepan Lončar iz Koprivnice županijski je rekorder u darivanju krvi. U točno 40 godina krv je darovao 149 puta. Svojim humanitarnim djelovanjem kroz te godine osigurao je ukupno 67 litara krvi za unesrećene.
– U gimnaziji sam davne 1973. godine vidio plakat Zavoda za transfuziju krvi, i moram priznati kako smo moji školski kolege i ja u tome vidjeli priliku da se opravdano oslobodimo nastave – kaže Lončar u šali te objašnjava kako su zapravo bili samo znatiželjni.
Stjepan Lončar ponosno nosi titulu zlatnog darivatelja, što znači da je krv darovao više od 100 puta, a za to je dobio i brojna odličja.
– Lijepo je kad netko prepozna vaš trud, no na kraju to je najmanje važno. Od prvotne znatiželje, darivanje krvi je postalo važan dio mog života. Muškarci smiju krv darovati četiri puta godišnje, svaka tri mjeseca, i ne propuštam svoj termin – kaže Stjepan te ističe kako je posebno zadovoljstvo nekome pomoći.