Najmlađa ludbreška vinarija: Naš rizling triput je proglašen najboljim!

Vinarija deMar najmlađa je vinarija Ludbreškog vinogorja čija su vina prošle berbe ostvarila odlične rezultate, ne samo u Hrvatskoj, nego i na međunarodnim izložbama, a ističe se srebro za graševinu i bronca za rajnski rizling na Decanteru u Londonu. Trenutno su u pripremama za berbe, a o sezoni i vinariji pričali smo s vlasnikom Marijom Funtekom.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Vinarija je osnovana 2016. godine kada smo posadili prvi vinograd i nismo mislili da će to doći tako daleko. Nama je to i dalje hobi, vinariju vodimo preko našeg OPG-a, a sve radimo sami, od vinogradarstva do podrumarstva. Jednostavno, eksperimentiramo svake godine i rezultati su se sada počeli pokazivati – rekao je Mario te dodao kako će ove godine napraviti 15-ak tisuća litara vina. Zasad imaju više od 20 zlata za svoja vina, a od prošle berbe posebno su ponosni na rajnski rizling koji je ove godine na tri izložbe u Hrvatskoj bio šampion. Prvom šampionskom titulom okitio se u veljači na izložbi vina u Novigradu Podravskom, potom je u svibnju bio šampion redovite berbe s 92 boda na Međunarodnoj izložbi vina u Štrigovi i na kraju je u lipnju na 53. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Zelini osvojio nagradu Pero Kalazić za najbolje vino s ostatkom šećera, izuzev predikata.

– Ove godine prvi smo put, osim Decantera, bili i na ostalim međunarodnim izložbama te također postigli odlične rezultate. Na International Wine Challengeu u Londonu osvojili smo broncu za muškat žuti, na VINARIUM International Wine Contest u Bukureštu osvojili smo zlato za muškat ottonel i graševinu te u Neustadtu u Njemačkoj za rajnski rizling nagradu „Best of Riezling“ – rekao je Mario.

Trenutno je vinarija u punom pogonu jer se sve priprema za berbu koja će krenuti kroz deset dana, a prvi na redu je muškat. Nadaju se dobroj berbi koja se vremenski malo pomaknula s obzirom na prijašnje godine.

– Ubrzo ćemo krenuti s muškatima, a kvalitetu ćemo vidjeti kad krene berba. Ovo što zasad vidimo izgleda dobro. Berba graševine bit će početkom listopada i nju ćemo probati napraviti još bolje jer joj prošle godine nismo posvetili puno pažnje kao ostalim sortama, a dala je odličan rezultat pa ćemo vidjeti kako će ispasti onda ova berba – pojasnio je Mario. Osim berbe, u deMaru se sprema i završetak gradnje nove vinarije u Komarnici Ludbreškoj s kojom imaju velike planove.

– U vinogradima nema dosta mjesta, a mi smo halu počeli graditi prije nekoliko godina. Kako smo obilazili druge vinarije, vidjeli smo da nije nužno da su vinarije u vinogradima i onda se javila ideja da probamo nešto slično – otkrio je Mario.  Za kraj je rekao kako se posljednjih godina ludbreško vinogorje zaista diglo te nagrade koje ostali naši vinari osvajaju s razlogom stavljaju ludbreško  vinogorje na vinsku kartu Hrvatske, no kako još uvijek nisu ravnopravni s ostalim vinogorjima Hrvatske.

– U Ludbregu se održava jedinstvena i najveća izložba mladih vina, a do prije nekoliko godina nije se ni znalo za ludbreške vinare. Konkurencija u vinarstvu je ogromna i mogu reći za nas da nam puno znače sve nagrade, koje nas guraju, a ove smo godine puno napravili prisustvom na VINART Grand Tastungu u Zagrebu te na vinskom gradu u Zagrebu, a i Varaždinu ovih dana, tijekom Špancirfesta, što su svi pratili. Možemo se pohvaliti da smo ovih dana pozvani da sudjelujemo na prestižnom 15. Jubilarnom međunarodnom festivalu vina i kulinarstva, VINOcom 2021 Zagreb, koji će se održati u hotelu Esplanade u studenome – rekao je na kraju Mario i otkrio kako je njegov favorit ‘kralj kiselina’ rajnski rizling.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI