Najmlađem su pacijentu 33 godine, među umrlima nitko nije cijepljen

Epidemija koronavirusa pojačala se u posljednjih nekoliko tjedana u cijeloj zemlji pa tako i u Koprivničko-križevačkoj županiji. Sve su županije i dalje u crvenom prema karti ECDC-a, dok je područje Zagreba i dalje tamnocrveno kao najrizičnije za dobiti COVID.

Ova je tema objavljena danas u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U mnogim hrvatskim bolnicama pune se kreveti sa zaraženima, a iz zagrebačke klinike Fran Mihaljević ističu kako je situacija vrlo ozbiljna te kako nikad više osoba nije bilo priključeno na ECMO aparat, to jest mehaničku ventilaciju i svi su do jednog životno ugroženi. U posljednjih nekoliko tjedana sve više zaraženih stiže i u koprivničku Opću bolnicu. Trenutno ih je tamo 27-ero, a kako doznajemo, najmlađem su pacijentu tek 33 godine.

Od 27 osoba koje imaju COVID i koje su u bolnici, njih 22-oje nije cijepljeno, a petero jest. Najviše je zbrinutih u dobi od 60 do 80 godina, čak 17. Najstarija osoba s COVID-om u bolnici ima 94 godine. U posljednje vrijeme sve je više mlađih, onih u 50-ima je troje, isto kao i u 40-im godinama. Uz već spomenutog najmlađeg pacijenata od 33 godine, još je jedan u 30-im godinama.

-Od kraja rujna do nedjelje preminulo je 10 pacijenata s COVID-om i od njih nitko nije bio cijepljen – poručili su iz županijskog Stožera civilne zaštite i još jednom pozvali sve koji se nisu cijepili da ne čekaju i da se odazovu njihovim akcijama koje se provode u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima.

Jedna od akcija održana je i u subotu, u Koprivnici je u sportskoj dvorani Srednje škole cjepivo ukupno primilo 311 osoba. U Koprivnici će se cijepiti i iduće subote, a tjedan nakon toga i u Križevcima i Đurđevcu. Također, možete se cijepiti i kod svojih obiteljskih liječnika, samo se treba najaviti.

-U Koprivničko-križevačkoj županiji do vikenda cijepljeno je točno 43.699 osoba prvom dozom i 38.379 drugom dozom. Od početka epidemije do danas imali smo u županiji 9941 zaraženu osobu, a prema našoj evidenciji na našem je području umrlo 220 osoba. Trenutno je na području naše županije 243-oje aktivno zaraženih, a svaki deseti je u bolnici – rekli su nam u Stožeru civilne zaštite pa prema tim podacima možemo vidjeti da još uvijek nismo dostigli procijepljenost čitave populacije iznad 50 posto.

Kao i tjedan prije toga, u proteklih sedam dana testirano je nešto više od 1000 osoba u našoj županiji. No, ipak je došlo do gotovo 20-postotnog pada u broju zaraženih. Dok smo tada imali 304, protekli tjedan bilo je 248 pozitivnih. Prošli tjedan preminule su tri osobe u koprivničkoj bolnici, sve su uz COVID imale i pridružene bolesti, a najmlađoj je bilo 60 godina. Dobra je vijest da imamo više ozdravljenih nego zaraženih, od 11. do 17. listopada bilo ih je 295.

FOTO ilustracija, nema veze sa člankom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI