Najnovije istraživanje Britanaca o koronavirusu: Imunitet najmanje pet mjeseci

Osobe koje su preboljele Covid-19 vrlo vjerojatno imaju imunitet koji traje najmanje pet mjeseci, ali postoje i dokazi da osobe s antitijelima također mogu nositi i širiti virus, pokazali su rezultati istraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Preliminarni nalazi znanstvenika Državne agencije za zdravstvo Engleske (PHE) pokazali su da su slučajevi reinfekcije (ponovne zaraze) kod ljudi koji su preboljeli Covid-19 rijetki.

Dr. Tamara Simpson, left, and two nurses rush a covid patient to the Covid Unit at the Northeast Baptist Hospital Covid Unit, on Friday, April 24, 2020.

Od 6614 slučajeva zaraze promatranih u studiji, ponovno su se zarazile tek 44 osobe. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ta saznanja znače da bi osobe koje su bile u dodiru s virusom u prvom valu pandemije sada ponovno mogle biti podložne zarazi. Upozoravaju i da bi osobe s takozvanim prirodnim imunitetom, koji je stečen kroz zarazu koronavirusom, mogle nositi SARS-Cov-2 virus u nosu i grlu te ga prenijeti na druge.

– Znamo da je većina onih koji su bili zaraženi i razvili antitijela zaštićena od reinfekcije, ali još uvijek ne znamo koliko dugo ta zaštita traje – kazala je viša savjetnica na PHE-u i suvoditeljica studije Susan Hopkins.

– To znači da iako netko vjeruje da je zaštićen jer je već prebolio zarazu, može biti uvjeren da je vrlo malo vjerojatno da će razviti ozbiljne simptome infekcije. Ali postoji rizik da će se zaraziti i tu zarazu prenijeti na druge – istaknula je. Istraživanje je provedeno na desecima tisuća zdravstvenih radnika u Velikoj Britaniji koji su se na prisutnost Covid-19 infekcije i antitijela redovito testirali od lipnja prošle godine.

Između lipnja i studenog, znanstvenici su otkrili 44 slučaja potencijalne reinfekcije – od kojih su dva “vjerojatna” i 42 “moguća” – od 6614 sudionika koji su imali antitijela, što ukazuje da je stopa zaštite od reinfekcije 83 posto. Znanstvenici planiraju nastaviti pratiti ispitanike kako bi vidjeli traje li kod nekih prirodno stečeni imunitet i dulje od pet mjeseci. (hina)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI