Najnovije o koronavirusu: Jedan bolesnik na respiratoru, doznali smo i prosjek godina zaraženih

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvatska se probudila drugog dana mjera 3. faze obrane od pandemije koronavirusa Covid-19. Kafići, restorani i većina uslužnih djelatnosti koje nisu nužne, OSIM dostave hrane, trgovina namirnicama, hranom za životinje, ljekarni, trgovina građevnim materijalom te benzinskih postaja NEĆE RADITI najmanje do 19. travnja.

Jučer je potvrđeno kako do tog datuma sigurno nema ni vrtića, škola ni fakulteta. Poruka koja se ovih dana posebno ističe jest DRŽATI socijalnu distancu, na otvorenom 1 METAR, u zatvorenom 2 METRA.

U Hrvatskoj je s današnjim danom 113 zaraženih od koronavirusa Covid-19, objavio je to upravo Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Učinjeno je 1604 testiranja, još uvijek je samo pet izliječenih. Prosjek dobi zaraženih su rane 40-e godine i to je razlog što je klinička slika bolesnika u najvećem broju dobra. No, u jednog bolesnika je pogoršano stanje i on je na respiratoru. I dalje je stabilan.”, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

Iz Italije dolaze podaci dobiveni putem mobilnih mreža koji govore da 40 posto Talijana se ne pridržava uputa i mjera. Stoga su iz Nacionalnog stožera upravo još jednom ISTAKNULI važnost pridržavnja mjera.

Dodajmo i kako je trenutno u samoizolaciji oko 13.000 osoba, 700-tinjak kontakata i 84 čovjeka u karanteni, kao još 17 vozača po posebnim uvjetima.

“Policija je sad češće patrolirati mjestima gdje se okuplja veći broj građana i upozoriti da se svi moraju držati preporuka o socijalnoj distanci”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U pripremi su i nove mjere o okupljanjima poput dječjih igrališta, sprovoda te svadbama gdje se ipak okuplja više od pet osoba. Međunarodni promet roba, doznajemo ide bez problema, osim gužve koja je bila krenula na talijansko-slovenskoj granici. Vozači kamiona s hrvatskim registracijama moći će koristiti druge prijelaze (Rupa, Pasjak) i neće morati stajati u konvoju kako bi roba što prije došla na police trgovina.

Božinović navodi kako od jučer u državu, osim nekoliko desetaka putnika u tranzitu, nije ušao nijedan strani državljanin.

“Imamo točan plan popunjavanja kreveta. Tek kad se popune svi intenzivni kreveti slijedi transport i početak rada u KB Dubrava”, odgovorio je Beroš na pitanje o spremnosti i kapacitetima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI