NAJNOVIJE! Od sutra više nema posjeta u bolnici, nema odgoda operacija i pregleda!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Upravo je završio sastanak članova županijskog Kriznog stožera u Županijskoj upravi, a tema je bila koronavirus.

Sa sastanka Kriznog stožera županije

U 7 sati u bolnici je održan sastanak cjelokupnog osoblja bolnice s ravnateljima zdravstvenih ustanova. U 12 sati u ravnateljstvu Civilne zaštite u Zagrebu bio je sastanak svih županijskih stožera na kojem je bio dožupan Ratimir Ljubić.

Prvi čovjek Kriznog stožera Županije i dožupan Ratimir Ljubić je kazao:

Od danas krizno komuniciranje preuzeo je nacionalni stožer na čelu s ministrom zdravlja Vilijem Berošom, a lokalno će to činiti prema dogovoru županijski stožeri koji će se sastajati na dnevnoj bazi. Dnevno će po potrebi izdavati i priopćenja o aktualnostima vezanima uz situaciju s koronavirusom. U našoj županiji nema koronavirusa, strah i interes stanovništva je svejedno velik. Želimo da se naši građani osjećaju sigurnima i da imaju pravovremene informacije o zdravstvenoj zaštiti.

Govorilo se i o javnim okupljanjima. Ne treba ih zabraniti, no svakome treba pristupiti pojedinačno i posvetiti pažnju ako bude za to potrebe. Rečeno je i da je najvažnije dobro komunicirati s glavnim epidemiologom, da se ne stvaraju nepotrebne gužve u zdravstvenim ustanovama.

Vježbe civilne zaštite u Goli u povodu 1. ožujka Dana civilne zaštite neće biti, odgađa se za kasnije, a održat će se tek prigodna ceremonija.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj koprivničke bolnice je rekao:

Zdravstveni sustav, i mi u Koprivnici, u više smo navrata prolazili krize koje su se činile manjima ili većima. Od ratova do virusnih epidemija. Razvojem situacije oko koronavirusa u našoj smo bolnici napravili provjere kvalitete smještaja i mogućnosti izolacije i opremljenosti te edukacije zaposlenika. To radimo već mjesec dana. Bolnički sustav je bio i prije zadnjeg intenzivnijeg tjedna spreman, jer smo poduzeli niz aktivnosti. Svi su sigurnosni elementi zadovoljeni. Od onih za koje se sumnja na zarazu, do onih kojima se ona eventualno potvrdi.

Situacija je dinamična i mijenja se iz dana u dan. Imali smo pacijenticu sa sumnjom, pokazalo se kao lažni alarm – no dobro je za sustav što smo istestirali određene segmente o sposobnosti reagiranja i potvrdilo se da smo spremni. S današnjim danom mi ćemo poduzeti i mjere posjeta u bolnici – od sutra u koprivničkoj bolnici posjete su zabranjene, a informacije telefonom ili na vratima na odjelu. Preporuka je za telefon.

S današnjim datumom nastavljamo s planiranim operacijama, dijagnostikom i pregledima u bolnici. Nema produljenja listi čekanja.

Dr. Draženka Vadla, šefica županijskog Zavoda za javno zdravstvo:

Imamo dva potvrđena slučaja u Hrvatskoj. U našoj županiji nemamo sumnju, više nijednu osobu koja se promatra. Cirkulira virus gripe i zbog toga je možda još veći strah. Sukladno protokolu svi se moramo ravnati i ključni epidemiološki moment je boravak u Kini, Južnoj Koreji i Italiji u posljednja dva tjedna. S takvim osobama epidemiolog razgovara telefonom i utvrđuje što dalje. Oni se moraju staviti u samoizolaciju, a moguće je da se s vremenom i to promijeni kako se mijenjaju protokli.

Na području naše županije izdano je šest rješenja za osobe koje su došle iz Italije, jedna iz Južne Koreje i oni su pod zdravstvenim nadzorom. Oni moraju se javljati svaki dan epidemiologu. Ukoliko dođe do pojave simptoma sličnih gripi vidjet ćemo kako dalje postupati s njima. Konkretno, žena (50) koja je bila u Italiji bila je u obitelji, tamo su manje više svi bolesni, gripozni, zato je i bila u izolaciji no pokazalo se da se ne radi o koronavirusu.

Osobe koje možda ne dobiju rješenja sanitarnog inspektora na ulasku u zemlju, a dolaze iz kritičnih dijelova neka se ODMAH jave epidemiolozima: Radnim danom na 048/681-401 ili 655-121, javit će se epidemiolog i moći će potražiti savjet. Poslije 15.00 ili vikendom 098/592-215 broj je dežurnog epidemiologa.

Osobe koje zbog posla moraju ići, recimo u Italiju, a s njima smo u kontaktu, idu u područja u navedenim regijama koje nisu trenutno kritične.

Načelnik PU koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac ističe:

Naši granični policajci prvi stupaju u kontakt s mogućim oboljelima i od prvog dana pojave postoji procedura koje se moraju pridržavati. Neposrednim razgovorom moraju provjeriti je li bila na zaraženom području ili ako su državljani trećih zemalja jesu li bili u navedenim područjima rizika. Sve takve osobe moraju kontaktirati sa sanitarnim inspektorom koji izdaje određenu razinu nadzora, ovisno o zdravstvenom stanju. Od danas su kritične zemlje i regije: Kina, Južna Koreja, Iran, Hong Kong, Japan i Singapur, te četiri sjeverne pokrajine u Italiji.

Mi imamo 2 granična prijelaza, u Goli i drugi željeznički (Botovo) i tamo moramo sve kontrolirati. Osim što smo prvi u kontaktu, moramo voditi brigu i o tome da naši službenici budu educirani i zaštićeni od moguće zaraze. Obaveza je da nose rukavice, masku i po potrebi zaštitna odjela.

Ratimir Ljubić o situaciji u trgovačkim centrima:

Nema potrebe za panikom i stvaranjem zaliha. Čak i famozne maske se preporučuju oboljelima, a ne kao zaštita od virusa. Ne treba prekomjerno kupovati, stanje nije krizno ni alarmantno. Sustav i službe rade svoj posao. Stanovnici naše županije sigurni su što se tiče koronavirusa.

Načelnik PU Vjekoslav Štimac o zabranama javnog okupljanja:

Svi znamo da je u petak nogometna utakmica Slavena i Varaždina u Koprivnici i u nedjelju rukometna Podravke u EHF Kupu i nema najave dolaska navijača iz Njemačke. Obje će se održati pred navijačima.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI