NAJSTARIJI U ŽUPANIJI Petar Ogrizović (102): “Smrt? Ne bojim se. Dokle ću, dotle ću”

Za ovako dug život valja se okaniti cigareta jer pušenje sigurno ubija, otkriva nam Petar koji u životu nije zapalio nijednu cigaretu


Autor: podravski.hr — 24.01.2013. / 7:24 Stil

KOPRIVNICA – Petar Ogrizović najstariji je stanovnik naše županije. Ovog će proljeća, točnije 20. travnja, napuniti 102 godine. Trenutno je u Domu za starije u Koprivnici gdje mu, kaže, dani brzo prolaze.
U Koprivnici ima dva sina, Jugoslava i Zdenka, dva unuka, Zorana i Gorana, i jednog praunuka. Supruga mu je preminula prije dvije godine.
– Dolaze mi u posjet, svaki dan, brinu se o meni – kaže Petar i dodaje kako ga muči što su mu slabe noge na koje ne može stati, ali organizam mu je dobar.
– Jesti mogu, to je najvažnije, nisam izbirljiv. Što mi donesu pojedem, nije loša hrana, ali juha mi je najdraža – priča nam dugovječni Petar.
Što se pak tiče recepta za dugi život, kaže kako nikad nije pušio.
– Pušenje ubija, pratim ja to, svake godine od pušenja u Hrvatskoj umire 12 tisuća ljudi – bistro će Petar i dodaje kako je tek ponekad s društvom popio čašicu alkohola.
Dane u Domu za starije provodi spavajući i gledajući tv program, i to uglavnom vijesti.
– Meni je samo želja da moja djeca budu zdrava. A ja, dokle ću, dotle ću – veli Petar i još jednom poručuje kako se za dugi život valja okaniti cigareta i alkohola jer oni ubijaju.
Izvještavaju: ADELA SOČEV i DUBRAVKO VUTUC